Geheugen al op 45-jarige leeftijd achteruit

Met 60 jaar het geheugen geheugen en andere hersenfuncties achteruit?  Mooi niet! Uit nieuw onderzoek blijkt dat je op een leeftijd van 45 jaar al te maken krijgt met deze aftakeling.

Onderzoekers van een Frans gezondheidsinstituut en het Londense University College bestudeerden over een periode van tien jaar de gegevens van zo’n 7400 mensen. Voor het onderzoek werd het geheugen, de woordenschat, het denkvermogen en het uitdrukkingsvermogen van ongeveer 5200 mannen en 2200 vrouwen tussen de 45 en 70 jaar getest. De resultaten laten zien dat de cognitieve vermogens, behalve de woordenschat, verminderen naarmate men ouder wordt. Hoe ouder men wordt, hoe sneller de achteruitgang.

Het denkvermogen van mannen tussen de 45 en 50 jaar ging gedurende het tienjarige onderzoek met 3,6 procent achteruit. In vergelijking met een daling van 9,6 procent bij mannen tussen de 65 en 70 jaar. Dezelfde resultaten werden gezien bij vrouwen.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd op de website van het British Medical Journal, moet preventie van dementie dan ook eerder beginnen. Onderzoekster Archana Singh-Manoux van Inserm oppert dat er bij het begin van cognitieve achteruitgang misschien al meteen kan worden ingegrepen met medicijnen.

Volgens de onderzoekers maakt dit duidelijk dat we ook op jongere leeftijd al goed moeten zorgen voor onze hersenen. Daarbij lijkt voor de hersenen hetzelfde te gelden als voor het hart. Te weinig beweging, obesitas of een te hoog cholestorol leidt tot een verhoogd risico op dementie.

 


Lees ook:Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen
Lees ook:Mannen eerder geheugenproblemen dan vrouwen
Lees ook:Onregelmatige hartslag kan geheugenproblemen geven
Lees ook:Brein mannen gaat sneller achteruit dan brein vrouwen
Lees ook:Met vis, olijfolie, groenten en fruit dementie te lijf

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geheugen al op 45-jarige leeftijd achteruit

  1. Derrik Traplift

    Ik zie ook veel senioren met een iPad een soort breintraining spellen spelen. Wellicht dat dat helpt? Ik las ook dat blijven leren helpt tegen het achteruit gaan van je hersenen. Wellicht een tip? :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>