Huishoudelijk werk kan Alzheimer voorkomen

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte van Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De voortgang van de ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar. Er wordt op uitgebreide schaal wetenschappelijk onderzoek. Zo lees ik nu weer op HLN dat actief blijven het risico op de ziekte Alzheimer beperken, zelfs bij mensen ouder dan 80 jaar.

 

 

 

Onderzoekers vroegen 716 mensen van gemiddeld 82 jaar een toestel te dragen dat hun dagelijkse activiteiten registreerde. Ook legden de deelnemers cognitieve tests af die naar hun geheugen peilde. Na drie jaar ontwikkelden 71 van de vrijwilliger de ziekte van Alzheimer. De minst actieve personen hadden twee keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen dan wie het actiefst waren.

Professor Aron Buchman: “Alle lichamelijke activiteiten, zelfs koken, afwassen en huishoudelijk werk, worden geassocieerd met een lager risico op deze ziekte. Dit bewijst dat je niet per se intensief hoeft te sporten om mentaal gezond te blijven. Zelfs door lichtje taakjes te verrichten kun je Alzheimer voorkomen. “We weten al langer dat regelmatig bewegen je risico op het ontwikkelen van dementie met 45 procent beperkt. Een derde van de mensen ouder dan 65 sterft aan dementie, maar nu blijkt dat je eenvoudige stappen kan nemen om je kans te verkleinen, ook is het belangrijk om geen overgewicht te hebben en te stoppen met roken. Een mediterraan dieet rijk aan antioxidanten, vette vis en zelfs af en toe een glas rode wijn kan wonderen verrichten voor je mentale gezondheid.”

Lees ook:Alzheimer eerder via moeder dan vader
Lees ook:Eén op de acht babyboomers maakt kans op Alzheimer
Lees ook:Lage bloeddruk heeft mogelijk negatief effect op Alzheimer
Lees ook:Tanden poetsen verkleint de kans op dementie
Lees ook:Stoppen met roken heeft op elke leeftijd grote voordelen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Huishoudelijk werk kan Alzheimer voorkomen

  1. Karel

    Dan krijg jij in ieder geval geen Alzheimer!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>