Hoestsiroop en keelpastilles helpen echt bij hoesten/verkoudheid

Het is een soort automatisme: bij de eerste tekenen van een verkoudheid grijpen veel mensen snel naar keelpastilles of hoestsiroop. En niet ten onrechte: onderzoek laat zien dat de smaakstoffen sucrose en menthol het hoesten ook echt verminderen.Voor het onderzoek werden de luchtwegen van 12 mensen geprikkeld met capsaicine, een ingrediënt uit peper. Tijdens de experimenten werd het effect van suikerwater vergeleken met gewoon water en keken de wetenschappers naar het effect van mentholdamp ten opzichte van schone lucht. Zowel bij de sucrose als menthol was meer capsaicine nodig om een hoest te veroorzaken.

“Menthol maakt de zenuwen in de luchtwegen minder gevoelig”, vertelt hoofdonderzoeker Paul Wise van het Monell Chemical Senses Center. “Daarom maken mentholsigaretten het ook gemakkelijker om te beginnen met roken. De hoestreflex wordt onderdrukt.”

Lees ook:Meer opvliegers als je rookt
Lees ook:Kun je van kou verkouden worden?
Lees ook:Hooikoorts-alarm: slechte dagen voor pollenpatiënten
Lees ook:Vibrerende schoenzooltjes moeten valpartijen voorkomen
Lees ook:Welk geslacht is nu eigenlijk het sterkste

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>