Psychiaters wijten klachten ouderen nogal eens aan de leeftijd

Psychiaters leunen bij oudere patiënten sneller achterover dan bij jonge mensen, aldus Richard Oude Voshaar, sinds deze week hoogleraar ouderenpsychiatrie. ”Ze wijten klachten aan de leeftijd of denken dat hulp geen zin meer heeft”, stelt Oude Voshaar. Ja, dat kan inderdaad een behoorlijk probleem zijn. Dan krijg je natuurlijk niet de hulp die je nodig hebt! Het Universitair Medisch Centrum Groningen opende onlangs een aparte psychiatrische afdeling voor ouderen. 60-plussers met bijvoorbeeld een depressie, pleinvrees of paniekaanvallen vereisen namelijk een andere aanpak dan jongere volwassenen. Er is nu al een wachtlijst. Maar ook de senioren zelf nemen hun problemen niet altijd serieus, vindt Oude Voshaar. Omdat ze bijvoorbeeld altijd al eenzaam waren, of hun ouders dezelfde problemen hadden. ‘Niet klagen maar dragen’, luidt het credo voor met name 75-plussers. ”Maar voor jongere senioren is een bezoek aan de psychiater minder taboe.”

Gelukkig: voor de verse 50-plussers valt het dus mee. Maar het is wel iets om de ogen NIET voor te sluiten zielenknijpers! Lees meer over dit onderwerp op nu.nl.

Lees ook:Ouderen en zorgverzekering: een aantal tips van Independer
Lees ook:Helft 75-plussers heeft geen internetaansluiting
Lees ook:Echt oude ouderen sterven eerder aan seizoensvirussen
Lees ook:Het belang van “grijs geld”
Lees ook:Senioren stoppen miljoenen euro’s in ‘oude sok’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>