Vrouwen wachten bij pijn op de borst te lang met doktersbezoek

Omdat vrouwen bij een hartaanval langer wachten om een ambulance te bellen, hebben ze twee keer zoveel kans om eraan te sterven dan mannen. Hoe stom! En hoe simpel dus te voorkomen! Daarnaast worden ze door dokters ook minder effectief behandeld dan mannen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat is natuurlijk niet de schuld van vrouwen…“Deze resultaten tonen aan dat vrouwen waakzamer moeten zijn over pijn in de borststreek en sneller medische hulp moeten vragen”, zegt dr. Guillaume Leurent van het Centre Hospitalier Universitaire in Rennes. “Vaak geloven ze niet dat ze een hartaanval hebben, omdat het voornamelijk gezien wordt als een mannelijk probleem. Dat is ook wat heel wat dokters nog steeds denken, waardoor ze een vrouw met hartproblemen minder goed behandelen.” De studie analyseerde gegevens van 5.000 hartpatiënten in Groot-Brittannië en Frankrijk, waaronder 1.174 vrouwen. De vrouwelijke patiënten bleken ouder te zijn dan de mannelijke: gemiddeld 69 jaar ten opzichte van 61 jaar. Ze hadden ook vaker een hoge bloeddruk, maar rookten minder vaak dan mannen.
Uit de resultaten bleek dat vrouwen langer wachten tussen het begin van de symptomen en het bellen om hulp. Gemiddeld bellen zij pas na een uur, terwijl mannen al na 44 minuten een ambulance oproepen. Na aankomst in het ziekenhuis moeten vrouwen ook langer wachten op behandeling.
Negen procent van de vrouwen stierf in het ziekenhuis aan de hartaanval, in vergelijking met vier procent van de mannen. Dat verschil bleef ook bestaan wanneer rekening gehouden werd met de vertraging van de behandeling. Verder hadden vrouwen meer dan twee keer zoveel kans op complicaties, zoals hartritmestoornissen. Nochtans kregen vrouwen achteraf minder vaak medicijnen mee, zoals statines, om een tweede hartaanval te voorkomen.

Lees ook:Waarom vrouwen een hoger risico hebben te overlijden aan een hartaanval…
Lees ook:KPN Mobiel TV deelt bij de pashokjes in de Bijenkorf mobiele telefoons uit
Lees ook:Nieuwe behandeling bij prostaatkanker
Lees ook:Vrouwen hebben meer last van pijntjes dan mannen
Lees ook:Langer wachten op medisch specialist dan in veel andere landen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwen wachten bij pijn op de borst te lang met doktersbezoek

  1. gold account

    Persoonlijk ben ik van mening dat een vrouw tegenwoordig heus wel het initiatief mag nemen en daar niet minder leuk van wordt. Waarom zouden wij ons ineens als hulpeloze afhankelijke wezentjes gaan gedragen terwijl we gelukkig grotendeels gelijkwaardig aan mannen zijn geworden op professioneel en politiek vlak? Een andere oorzaak is, en dit zal vaker voorkomen, dat een deel van de internetdatende mannen en vrouwen dit doen om de eenzaamheid te verdrijven en geniet van wat virtuele aandacht en daar genoeg aan heeft. Deze mensen teren op de aandacht die ze op afstand krijgen en voelen zich daardoor goed. De stap van achter de computer richting het café, het restaurant of de schouwburg is hen te groot. Deze categorie mensen is onder te verdelen in verschillende groepen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>