Minder zout eten luidt het advies van Wereldgezondheidsorganisatie

Het strooien met de zoutpot moet maar eens afgelopen zijn, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Willen we het risico van hartziekten en hersenbloedingen verminderen dan wordt aangeraden om minder dan 2 gram natrium of 5 gram keukenzout en ten minste 3,51 gram kalium per dag te gebruiken.
Eerder beval de VN-organisatie volwassenen aan 2 gram natrium te gebruiken, maar nu wordt gesproken van minder dan 2 gram. Voor het eerst komt de WHO ook met aanbevelingen voor het gebruik van natrium, keukenzout en kalium voor kinderen, afhankelijk van hun gewicht, leeftijd en behoefte aan energie.

 

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in 2006 de Nederlanders niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken. De consumptie ligt met ongeveer 10 tot 12 gram per dag aanzienlijk hoger. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.

Op gezondheid.rubriek.nl zag ik deze tips voor minder zout:

  • Beperk het gebruik van bewerkt voedsel zoals kant-en klaar maaltijden, sauzen uit zakjes, mixen en salade dressings. Maar ook brood en ontbijtgranen bevatten veel zout.
  • Kies voor verse- of diepvries groenten in plaats van groenten uit blik.
  • Gebruik je toch producten uit blik of uit een pot, giet dan het vocht zoveel mogelijk af en gooi het vocht weg. Je bent dan in ieder geval een deel van het zout kwijt.
  • Kies vlees dat zo min mogelijk bewerkt is: b.v. kipfilet, biefstuk, rundergehakt, varkenshaas in plaats van gepaneerde schnitzels, kip cordonbleu, verse worst enz.
  • Er zijn producten die van nature meer zout bevatten zoals b.v. ham, kaas, olijven, gerookte vlees- en vissoorten en garnalen.
  • Probeer bij het koken zo veel mogelijk andere smaakmakers te gebruiken zoals ui, knoflook, gember, mosterd, kerrie en andere (verse) kruiden te gebruiken om smaakt te geven aan je gerecht. Verse kruiden zullen nog meer smaak opleveren. Voeg pas aan het einde indien nodig wat zout toe.
  • Strooi niet als een soort automatisme zout op je gerecht, proef het eerst.
  • Gebruik geleidelijk minder zout, je went er dan vanzelf aan. Ben je er eenmaal aan gewend zul je b.v. soep uit blik en andere kant-en-klaar producten eerder te zout vinden.
  • Lees de etiketten. Er zijn voedingsmiddelen die meer zout bevatten dan je zou denken.

Lees ook:Hoe zout eet jij? Acht etenswaren om te mijden
Lees ook:Tips om minder zout te eten
Lees ook:Zoutmeter confronteert: bijna iedereen eet te veel zout
Lees ook:Hartstichting komt met zoutwijzer
Lees ook:Teveel zout in Tafeltje-dek-je maaltijden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>