Lekker pessimistisch doen verlengt je leven…schijnt

Ben je een beetje pessimistisch ingesteld? Lekker blijven doen, want daar leef je langer door. Ja echt! Ouderen die geen hoge verwachtingen hebben over de toekomst blijven langer in leven en hebben minder gezondheidsproblemen, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.  Klinkt raar hè? Vind ik ook. En wat ik vooral vind: het idee te moeten chagrijnen tot mijn dood staat me niet heel erg aan… Jullie wel? Ik lach toch echt heel veel liever! Als mensen van boven de 65 jaar negatieve toekomstverwachtingen hebben en daardoor onderschatten hoe gelukkig ze zich zullen voelen in de toekomst, hebben ze minder kans om gehandicapt te raken. Ook lopen pessimistische ouderen minder risico om snel te sterven. Dat schrijven Duitse onderzoekers van de Universiteit van Erlangen-Nüremberg in het wetenschappelijk tijdschrift Psychology & Aging. De wetenschappers vermoeden dat ouderen met negatieve toekomstverwachtingen betere voorzorgsmaatregelen nemen om hun gezondheid en veiligheid te beschermen.
“Onze bevindingen wijzen er op dat overmatig optimisme over de toekomst samengaat met een groter risico om binnen tien jaar gehandicapt te raken of te overlijden”, verklaart hoofdonderzoeker Frieder Lang op nieuwssite MedicalXpress.com. “Pessimisme over de toekomst moedigt ouderen mogelijk aan om voorzichtiger te leven.” De resultaten van de analyse suggereren dat ouderen die pessimistisch zijn over hun toekomst 9,5 procent minder kans hebben om binnen een decennium gehandicapt te raken en 10 procent meer kans hebben om te sterven in deze periode. De wetenschappers waarschuwen wel dat pessimisme lang niet in alle omstandigheden tot een langer leven leidt. Zo werd er bij jongeren geen verband gevonden tussen negatieve verwachtingen en een goede gezondheid. “De uitkomst van een negatieve of positieve levensverwachting hangt sterk af van leeftijd en persoonlijke omstandigheden”, aldus Lang.

Bron: nu.nl

Lees ook:Noten noot-zakelijk
Lees ook:Afvallen? Dieet? Let op: licht overgewicht verlaagt kans op vroegtijdige dood
Lees ook:100 worden hoeft niet van iedereen even hard…
Lees ook:Langer werken goed voor je gezondheid
Lees ook:Toyboy slecht voor je gezondheid!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>