Waarom vrouwen ouder worden dan mannen

Schermafbeelding 2013-05-15 om 21.30.04Jaja, vrouwen doen het toch echt wat beter dan mannen als het gaat om levensverwachting. En dat komt omdat ons afweersysteem een langere houdbaarheidsdatum heeft, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Vergeleken met mannen verliezen vrouwen relatief weinig belangrijke witte bloedcellen als ze ouder worden. Hun immuunsysteem blijft daardoor langer goed functioneren. En dat zou weer de reden zijn dat we ouder worden, zo schrijven onderzoekers van de Medische en Tandheelkundige Universiteit in Tokio in het wetenschappelijk tijdschrift Immunity & Ageing.     De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door bloedmonsters te nemen van 356 mannen en vrouwen met leeftijden tussen de 20 en 90 jaar. In het bloed werd onder meer gekeken naar witte bloedcellen. Deze cellen vervullen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Bij zowel mannen als vrouwen blijkt het gemiddeld aantal witte bloedcellen te dalen naarmate ze ouder worden. Maar twee specifieke soorten witte bloedcellen nemen bij mannen sneller in aantal af dan bij vrouwen. Het gaat om zogenoemde T-killercellen, die het lichaam beschermen tegen infecties, en B-cellen, die antistoffen aanmaken.
Er zijn ook bepaalde types immuuncellen die juist in grotere hoeveelheden worden aangemaakt als mensen ouder worden. Deze zogenoemde T-helpercellen groeien bij vrouwen sneller in aantal dan bij mannen.
Volgens hoofdonderzoeker Katsuiki Hirokawa kunnen de verschillen tussen de veroudering van het mannelijk en vrouwelijk immuunsysteem deels verklaren waarom vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. ”Onze bevindingen wijzen er op dat de relatief langzame veroudering van immunologische parameters bij vrouwen samenhangt met het feit dat vrouwen langer leven dan mannen”, verklaart hij op BBC News. Dat betekent echter niet dat een goed functionerend immuunsysteem de enige oorzaak is van de hoge leeftijden die vrouwen bereiken. Mogelijk sterven de immuuncellen minder snel af, omdat ook andere ouderdomsprocessen in het vrouwelijk lichaam trager verlopen.

Lees ook:Huidaandoeningen verergeren door stress
Lees ook:Brein mannen gaat sneller achteruit dan brein vrouwen
Lees ook:Fruitvlieg is een prachtig organisme voor medisch onderzoek
Lees ook:Nederlanders worden ouder en ouder
Lees ook:Een positieve houding verhoogt je immuniteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>