Schokkende onderzoek-uitkomsten: ‘Tienduizenden dementerenden ondervoed’

Schermafbeelding 2013-12-05 om 23.04.17Tamelijk schokerend, de stelling in het rapport Voeding & Dementie van patiëntenorganisatie Alzheimer’s Disease International. Volgens het rapport zijn tienduizenden mensen met Alzheimer in Nederland zijn ondervoed. Volgens Alzheimer Nederland is de ondervoeding een bedreiging voor de gezondheid van dementerende mensen. De ondervoeding kan zorgen voor een sneller ziekteverloop en meer gezondheidsklachten. Alzheimer-patiënten die ondervoed zijn, komen daardoor eerder in verzorgings- of ziekenhuizen terecht. Van de tienduizenden ondervoede patiënten woont het merendeel thuis, zegt de organisatie, die deel uitmaakt van de internationale koepel. Maar ook in verzorgingstehuizen kampen zo’n tienduizend dementerenden met ondervoedingsverschijnselen.

Een woordvoerder van Alzheimer Nederland legt aan de krant uit dat het vergeten te eten niet de enige reden is voor de ondervoeding. “De eetbehoefte verdwijnt ook. Ze voelen geen honger. Dat heeft te maken met de aansturing vanuit de hersenen.” In totaal zijn er volgens het rapport dertigduizend Nederlandse Alzheimer-patiënten, op een totaal van 260.000 gediagnosticeerde patiënten die kampen met ondervoeding.

Lees ook:Ondervoede ouderen gebaat bij eenvoudige voedingstherapie
Lees ook:Lage bloeddruk heeft mogelijk negatief effect op Alzheimer
Lees ook:Eén op de acht babyboomers maakt kans op Alzheimer
Lees ook:Alzheimer stel je niet uit door geheugentraining
Lees ook:Eiwit in hersenvocht kan wijzen op vroege fase alzheimer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>