Migraineklachten verergeren in de jaren voor en tijdens de overgang

Ongeveer een miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van migraine. Twee tot drie keer zoveel vrouwen als mannen. En bij vrouwen met migraine neemt de hoofdpijn ook nog eens met 50 tot 60 procent toe tijdens de perimenopauze (de periode voor de laatste menstruatie) en menopauze, volgens Vincent Martin van de University of Cincinnati. Hij presenteert de eerste voorzichtige resultaten van zijn onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Headache Society in Los Angeles.

 

Voor de studie bestudeerde Martin samen met collega’s ruim 3.600 vrouwen tussen de 35 en 65 jaar. Als vrouwen meer dan tien keer per maand migraine hadden, zagen de onderzoekers dit als een hoge frequentie. Van de vrouwen die nog niet in de overgang zaten had 8 procent vaak hoofdpijn. Bij vrouwen in de perimenopauze en menopauze was dit echter ruim 12 procent.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten opvallend. Vrouwen met migraine krijgen deze vaak een aantal dagen voor hun menstruatie, wanneer zowel de oestrogeen als progesteron levels afnemen. Het idee dat vrouwen die minder ongesteld worden, vaker hoofdpijn krijgen lijkt hier niet mee te stroken. Toch kunnen dalende oestrogeenlevels de migraine in beide gevallen verklaren.

Lees ook:Migraine verkleint kans op borstkanker
Lees ook:Last van migraine? Goed nieuws:
Lees ook:Achterin 50 en begin 60 ook nog rustig last van opvliegers
Lees ook:Verband tussen migraine en hartaanval
Lees ook:Vroege overgang verhoogt kans op botontkalking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>