Onderzoek wijst uit: dubbele kans op hartziekte bij te veel zout eten

Schermafbeelding 2014-07-26 om 11.47.59Dat het eten van teveel zout niet goed is voor de gezondheid zal voor de meeste mensen niet als een verrassing komen. Maar er is wel weer een nieuw onderzoek waaruit gebleken is hoeveel het voor sommige mensen kan schelen in gezondheidsrisico’s. Uit Japans onderzoek blijkt namelijk dat mensen met diabetes type 2 die veel zout eten dubbel zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minder zout eten. “Het onderzoek geeft duidelijk bewijs dat een zoutarm dieet de kans op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2 verkleint”, aldus onderzoeker Chika Horikawa van de University of Niigate Prefecture in Japan. “Hoewel veel voedingsrichtlijnen voor mensen met diabetes stellen dat een beperking van zoutinname belangrijk is, is dit een van de eerste langdurige studies die dit advies ook onderschrijft.”

Bij het onderzoek waren 1.588 mensen tussen de 40 en 70 jaar oud betrokken. De diabetespatiënten werden gedurende acht jaar gevolgd. Op basis van de zoutinname werden ze in vier groepen verdeeld. Uit de studie bleek dat mensen met een gemiddelde zoutinname van 5,9 gram een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten hadden, dan mensen met een zoutinname van gemiddeld 2,8 gram. Het effect van een zoutrijk dieet werd verergerd door een slechte bloedsuiker controle. Horikawa: “Om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden, moeten patiënten op hun dieet letten en hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden.” Overigens is het eten van teveel zout ook voor mensen zonder diabetes niet zo best voor de gezondheid.

Lees ook:Behoefte aan inzicht zoutgebruik
Lees ook:Amandelen: lekker en nog gezond ook!
Lees ook:Snack verstandig, eet een nootje………
Lees ook:Let op je zoutinname: het kan maagkanker veroorzaken
Lees ook:Yoghurt verlaagt risico op diabetes type 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>