Smeren met zonnebrandcrème kan huidkanker voorkomen

Vandaag is het Nationale Huidkankerdag. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. En denk nu niet: “het zal allemaal wel meevallen…..” Ik heb het vorig jaar van dichtbij meegemaakt. Mijn eigen dochter overkwam het! 37 jaar jaar oud! Ze ging met een onschuldig plekje naar de huidarts. Even weg laten halen….. het bleek een melanoom!! Op dat moment was net de serie “Over mijn lijk” op televisie. Een jonge knul trof hetzelfde en hij overleed. Mijn dochter had geluk, ze was er op tijd bij………

 

Om huidkanker te voorkomen is veel en vaak smeren nodig, het liefst met een hoge factor. Dermatoloog Jorrit Terra, verbonden aan de het UMCG in Groningen en één van de organisatoren van Huidkankerdag in de Telegraaf: ‘Hoewel bekend is dat overmatig veel zon de huid beschadigt, veroudert en huidkanker kan veroorzaken, smeren Nederlanders zich nog niet goed genoeg in.’ Jaarlijks sterven er ongeveer duizend mensen door een melanoom.

De Nationale Huidkankerdag is niet alleen gericht op preventie en voorlichting, maar ook op het opsporen van huidkanker, want een vroege opsporing en behandeling vergroot de kans op genezing. Daarom zullen vandaag meer dan 7000 bezoekers van de Huidkankerdag hun huid laten controleren op verdachte plekjes door de ruim 200 deelnemende dermatologen. Dit schrijft Gezondheidsplein.nl.
In de afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld en per jaar komen er zo’n 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Bij 5600 gevallen ging het om melanomen. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker. Vorig jaar werden tijdens de Huidkankerdag 70 melanomen opgespoord.

Heb je een moedervlek waar je over twijfelt, aarzel dan niet en laat er naar kijken door een deskundige!

Lees ook:Steeds meer 60-plussers sterven aan melanoom (huidkanker)
Lees ook:Tijdens de Nationale Huidkankerdag zal extra aandacht worden besteed aan kale 65-plussers.
Lees ook:Campagne Stichting Melanoom rekent verder af met zon-fabels
Lees ook:Nederlanders checken huid onvoldoende op verdachte plekjes
Lees ook:Bijna 1 op 7 kinderen al eens ernstig verbrand geweest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>