Positief beeld van de ouderenzorg van de toekomst

In 2020 zullen 3,4 miljoen Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar en bijna een miljoen van hen (800.000) zal 80-plusser zijn. En het ziet er rooskleurig uit voor “de oudere van de toekomst”. We zullen veel zelfstandiger in het leven staan dan de ouderen van nu. Techniek gaat ons helpen zelfstandig te leven en bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het verlenen van service aan de senioren. De medische zorg bij de diverse ouderdomskwalen wordt vooral verleend door gespecialiseerde verpleegkundigen. De dokter komt alleen in beeld als dat echt nodig is. Zo schetst de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF, de grootste patiëntenorganisatie van Nederland) de Nederlandse ouderenzorg over tien jaar.
Als mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen, bereid zijn elkaar te helpen, en de zorg praktisch wordt georganiseerd, kunnen ouderen van straks nog steeds goed verzorgd door het leven, stellen ze.

Burgers zullen zich meer bewust moeten worden van het belang van gezond leven. De kans is dan groot dat ze minder snel hulpbehoevend worden. De ouderen van de toekomst kunnen samen netwerken vormen met mensen die eenzelfde ‘lifestyle’ hebben. De gelijkgestemde groepen kunnen gezamenlijk hulp organiseren.

Techniek kan zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo kunnen in huizen sensoren worden ingebouwd die registreren wanneer iemand valt. Ook kunnen apparaten alarm slaan als de deuren ‘s ochtends niet open gaan en er geen beweging is in huis. Hulpverleners kunnen op die manier zien of er iets mis is met de cliënt.

Lees ook:Ouderen in de schulden door zorgkosten
Lees ook:Woningen senioren moeten vernieuwd worden
Lees ook:iPad moet ouderen helpen met zelfstandigheid
Lees ook:Ruim een miljoen senioren bankiert nog niet online
Lees ook:Ouderen zelfstandiger door robots

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>