Rechter komt mogelijk al eerder met uitspraak over Zwarte Piet

Schermafbeelding 2014-08-19 om 10.03.29In augustus alweer uitgebreide berichtgeving over Zwarte Piet… En nog wel in zo’n vermoeiende discussie… De Raad van State gaat deze week bekijken of het mogelijk is om de uitspraak over Zwarte Piet te versnellen. De rechter komt dan mogelijk voor 5 december met een uitspraak. Dat meldt het AD dinsdag. Normaal gesproken doet de hoogste bestuursrechter er negen maanden over voordat er een uitspraak komt. Bij een zaak waar een groot maatschappelijk belang van toepassing is kan dit worden versneld. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ging in beroep bij de Raad van State nadat de rechter had bepaald dat Zwarte Piet een negatief stereotype is. In een bodemprocedure aangespannen door tegenstanders van Zwarte Piet, oordeelde de bestuursrechter begin juli dat de burgemeester zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Amsterdam moet de beslissing over de Sinterklaasintocht van 2013 daarom overdoen.

Volgens Van der Laan is het echter een onderwerp dat besproken moet worden in de samenleving en niet in de rechtszaal. Amsterdam gaat het uiterlijk van Zwarte Piet dit jaar wel verder aanpassen. “Piet gaat verder veranderen om van de negroïde stereotypering en het koloniale verleden af te komen”, aldus de burgemeester. Bij de intocht van dit jaar komen er bovendien ook al veranderingen. Net als vorig jaar dragen de Pieten dit jaar geen oorbellen meer, en volgens Van der Laan stellen zij zich al jaren niet meer onderdanig op.

Lees ook:‘Kick Out Zwarte Piet’ wil landelijke intocht van de Sint (in Gouda) verstoren
Lees ook:Burgemeester Van der Laan (58) – Amsterdam heeft prostaatkanker
Lees ook:Feestmuziek tegen voetbalrellen
Lees ook:Nu ook Pietenstickers om Pietitie te ondersteunen
Lees ook:Eén biertje per persoon op Koninginnedag in Amsterdam (?!)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>