Nostalgie & Weemoed

Misschien meer dan andere generaties, is de onze trots op 'zijn' verleden. Mooie herinneringen aan situaties en gebeurtenissen die voor ons nog steeds gelden als ijkpunten uit ons (recente) verleden. Als ik De Gruyter zeg, Ard & Keesie of Flipje van de Betuwe, weten de vijftigers onder u meteen wat ik bedoel. Vanaf nu nieuw op 50plus.blog.nl op de late zondagmiddag, een terugblik vol nostalgie en weemoed naar 'iets' uit de jaren zestig of zeventig.
En omdat het dit weekend het weekend is van de wereldbeker schaatsen in Nagano, waar Sven Kramer geschiedenis schrijft met zijn overwinningen, blik ik terug op wat misschien wel het beroemdste sportduo allertijden is, Ard & Keesie. Lees mee, geef uw commentaar, voeg uw eigen herinneringen toe, geef tips voor volgende afleveringen, maar vooral: ga even mee terug in de tijd, it's a flasback (vrij naar Van Kooten op het Veronica schip…). 

Ard en Keessie: het is vermoedelijk het beroemdste duo uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Van 1966 tot en met 1972 beheersten Ard Schenk en Kees Verkerk op unieke wijze de internationale schaatswereld. De kasteleinszoon uit Puttershoek en de lange uit Anna Paulowna werden al tijdens hun loopbaan een mythisch duo. Ard Schenk was samen met Kees Verkerk Nederlands succesvolste schaatser ooit. Hij maakt zijn debuut in de internationale schaatswereld op het WK-allrround in 1965. Hij wordt dan derde. Een jaar later wint hij het Europees Kampioenschap. Van 1970 tot 1972 is hij onverslaanbaar. Hij laat Kees Verkerk, zijn rivaal van de jaren daarvoor, achter zich. Aan het eind van het seizoen 1970-71 is hij, met uitzondering van de vijfhonderd meter, wereldrecordhouder op alle afstanden.
Schenk had een indrukwekkende erelijst: wereldkampioen in 1970, 1971 en 1972, Europees kampioen in 1966, 1970 en 1972 en Nederlands kampioen in 1965, 1968 en 1970. Tweede op de 1.500 meter bij de Winter Spelen van 1968. Derde bij de WK sprint in 1971 en 1972. Hij verbeterde zeventien keer een wereldrecord. Als eerste reed hij op de 10.000 meter onder de 15 minuten en op de 1500 onder de twee minuten.
Na zijn sportcarrière gaat hij als verslaggever werken bij Studio Sport. In de jaren negentig leidt hij als 'chef de mission' de Nederlandse Olympische ploeg naar de Winterspelen. Tegenwoordig is hij fysiotherapeut in Purmerend.

Lees ook:Jaap Edenbaan was jarig en werd 50 jaar!
Lees ook:Nostalgie & Weemoed (deel 2)
Lees ook:ANWB zoekt herinneringen
Lees ook:Legendarisch EK-moment: de Panenka-strafschop in 1976 (filmpje)
Lees ook:Nostalgie & Weemoed (3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>