Nostalgie en weemoed (deel 4)

Iedereen heeft zijn eigen, mooie herinneringen aan situaties en gebeurtenissen die nog steeds gelden als ijkpunten uit ons (recente) verleden. Als ik De Gruyter zeg, Ard & Keesie of Flipje van de Betuwe, weten de vijftigers onder u meteen wat ik bedoel. Zo ook met Sjef van oekel of Phil Bloem. In de vierde aflevering van Nostaligie & Weemoed ene korte terugblik op Wim T. Schippers.
'Willem Theodoor Schippers (Groningen, 1 juli 1942) is een Nederlands televisiemaker, radiomaker, schrijver en beeldend kunstenaar. Zijn beeldende kunst heeft verwantschap met Fluxus, Pop art en conceptuele kunst. Als theatermaker maakt hij gebruik van humor en absurditeit. Als schrijver creëert hij vaak nieuwe woorden.'

Wie dit leest, en de jaren '70 bewust heeft meegemaakt, mist nogal wat in dit rijtje zoals het op Wikipedia te lezen is. Want waar zijn Hoepla, Sjef van Oekel en Op zoek naar Yolanda dan? Wim T. was een fenomeen, iemand die de gevestigde orde op z'n kop zette, iemand die het absurde tot werkelijkheid verhief, geheel in de stijl van zijn levensmotto.


Schippers werd in Groningen geboren en bracht zijn jeugd door in Bussum. Hij volgde een opleiding aan wat later de Rietveld Academie zou heten, maar maakte deze niet af. Centraal in zijn levensfilosofie staat dat het leven nergens op slaat. Dat komt tot uitdrukking in zijn werk, dat gekenmerkt wordt door een grote mate van absurditeit. Nationale bekendheid verwierf Schippers met Hoepla, het 'muziekprogramma' dat slechts drie uitzendingen overleefde. Toen vond de VPRO het – onder grote politieke druk vanuit Den Haag – welletjes.  In de eerste aflevering van het programma (28 juli 1967) liep het model Phil Bloom bloot door het beeld, wat leidde tot veel geschokte reacties. In de volgende aflevering was Bloom opnieuw te zien. Ze las een stukje voor uit het dagblad Trouw. Toen ze de krant liet zakken bleek ze geheel naakt te zijn. Kamervragen en opzeggingen bij de VPRO waren het gevolg.

Vanaf 1971 werkte Schippers opnieuw voor televisie. Met Gied Jaspars en Wim van der Linden bedacht hij de Fred Haché Show en de show Barend is weer bezig. Schippers was verantwoordelijk voor de teksten en het decor. Voor het personage Sjef van Oekel (gespeeld door komiek Dolf Brouwers) betekenden deze beide programma's een doorbraak op het scherm. De beide shows, waarin sociale conventies en taboes werden doorbroken, waren vooral onder de jeugd erg populair. Vanaf 1974 kreeg 'Van Oekel' een eigen show: Van Oekels Discohoek.

Lees ook:Actrice Mimi Kok overleden
Lees ook:Donna Summer overleden (filmpje televisieshow Sjef van Oekel)
Lees ook:Bijzonder boek over homoseksualiteit en dementie: ‘Ik ben niet kwijt’, Sjef van Bommel
Lees ook:Toen was geluk… stopt, gelukkig!
Lees ook:Interview Pim Fortuyn gevonden… nooit uitgezonden, nu online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>