Rijkere Nederlander liegt eerder tijdens belastingaangifte

Schermafbeelding 2014-03-12 om 19.45.05Lieg jij wel eens? Die kans is groot. Ik gooi er ook wel eens een leugentje uit. Soms is het gewoonweg niet anders. Slecht? Ja vast. Maar zo lang bijna iedereen het doet, denk ik dat je je er niet al te druk om moet maken. Maar…sommige leugens kunnen echt niet! Zo  heeft 20 procent wel eens gelogen tegen de politie en sjoemelt 10 procent met de belastingaangifte. Dat zou ik weer niet durven… Ook liegt de helft van de Nederlanders over zijn of haar gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Know How onder duizend Nederlanders van achttien jaar en ouder.Van de ondervraagde mannen liegt 24 procent tegen de politie. Van de vrouwen is dat 12 procent. Van de mensen met een bovenmodaal inkomen liegt 22 procent tegen de politie, tegenover 16 procent van de mensen met een lager dan modaal inkomen.
Bij de belastingaangifte sjoemelt 12 procent van de rijkere Nederlanders. Van de minder rijke belastingbetalers is dat 7 procent. In bijna alle situaties zijn mannen veruit de grootste leugenaars, zo blijkt uit het onderzoek, behalve als het om uiterlijk gaat. Daarover liegen vrouwen drie keer zo vaak. Zo liegt 6 procent over de haarkleur, 7 procent over het figuur, door bijvoorbeeld stiekem corrigerend ondergoed te dragen. En 4 procent over de cupmaat, door bijvoorbeeld een push-up beha te dragen.

De helft van de Nederlandse vrouwen en 40 procent van de Nederlandse mannen liegt over zijn of haar gewicht, zo blijkt uit het onderzoek. Ook tijdens het spelen van een gezelschapsspel wordt er veel gelogen. Ruim 60 procent van de ondervraagden speelt wel eens vals, slechts een kwart zegt altijd eerlijk te spelen. Mannen spelen vaker vals dan vrouwen, 63 procent tegenover 55 procent. Hoogopgeleide mensen blijken vaker vals te spelen. Driekwart van de ondervraagde Nederlanders zegt dat iemand anders weleens met de eer is gaan strijken voor een idee of voor werk dat zij hadden geleverd. Tegelijkertijd zegt driekwart van de deelnemers dat zelf nooit te hebben gedaan. Ruim 20 procent van de ondervraagden zegt te liegen of sjoemelen om er financieel beter van te worden. Eenzelfde percentage noemt wraak als reden. Voor 15 procent van de ondervraagden is het hooghouden van hun imago de belangrijkste motivatie  en 4 procent vindt bedriegen domweg leuk.

Lees ook:20% vindt eigen voornaam ouderwets
Lees ook:Oudere Nederlander slaapt beter dan jongere
Lees ook:Massaal in de rode cijfers door kerstinkopen
Lees ook:Crisis ook merkbaar voor moederdag!
Lees ook:Voor je vijftigste ben je het meest boos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>