Open Monumentendag 2011

Volgend weekend, 10 en 11 september, vind één van de grootste culturele evenementen van Nederland plaats, de Open Monumentendag. Het thema van de 25e Open Monumentendag is Nieuw gebruik – Oud gebouw en gaat over herbestemming. Door te kiezen voor het actuele thema Nieuw gebruik – Oud gebouw zullen overal in Nederland monumenten die een nieuw leven gekregen hebben gratis open gaan voor publiek.Nieuw gebruik van oude gebouwen is een actueel maatschappelijk thema, doordat naar verwachting de komende decennia veel gebouwen leeg zullen komen te staan. Verplaatsing van productie, ontkerkelijking, teruglopende middenstand, nieuwe eisen aan werkomgevingen en gezondheidszorg, en minder boerenbedrijven zijn een paar redenen. Veel van de gebouwen die daarbij vrijkomen – denk bijvoorbeeld aan industriële complexen, kerken, winkelpanden, ziekenhuizen en boerderijen – zijn monumenten die vragen om hergebruik, om zo een nieuw leven, een nieuwe toekomst te krijgen.

Hergebruik betreft vele soorten gebouwen en is van alle tijden, zo is te zien op Open Monumentendag. Al eeuwenlang krijgen gebouwen wanneer ze hun oorspronkelijke functie kwijtraken een nieuwe gebruiker, waarbij het gebouw steeds aangepast wordt aan zijn nieuwe bestemming. Zo wordt er steeds een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van een gebouw, verhalen die al 25 jaar op Open Monumentendag ontdekt en beleefd kunnen worden.

Door het brede publiek te informeren over en te betrekken bij monumenten draagt Open Monumentendag al 25 bij aan de bewustwording en het behoud van monumenten. En daarmee ook aan de betekenis, het hergebruik en de toekomst van monumenten.

Een greep uit de vele bijzondere openstellingen die op Open Monumentendag een omweg waard zijn, zijn het Noorder Sanatorium in Zuidlaren, de Politieacademie in Apeldoorn, het DRU-complex in Ulft, Jobsveem in Rotterdam, de Dynamohal in Delft, het Maallust-complex in Veenhuizen, de Maarten Lutherkerk in Weesp, de Pastoe-fabriek in Utrecht, Paviljoen Welgelegen in Haarlem, de Tricot-fabriek in Winterswijk, Kasteel Nijenrode in Breukelen en het voormalig Shell-laboratorium in Amsterdam.

Lees ook:Kunst & Ambacht op Open Monumentendag
Lees ook:Bezoek Open Monumentendag
Lees ook:Open Monumentendag met vijftig rijdende monumenten
Lees ook:Noteer: 6 en 7 april, 32ste editie Nationaal Museumweekend
Lees ook:Open Art Fair; nieuwe, groots opgezette kunstbeurs in de Jaarbeurs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Open Monumentendag 2011

  1. Vrijgezellenfeest Amsterdam

    Mooi thema, in plaats van oude gebouwen zomaar teniet te doen wordt er vaak een mooie en passende bestemming voor gezocht. Terecht ook anders zal het straatbeeld ook drastisch veranderen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>