Zeebonken & Strandgasten: Familietentoonstelling met hedendaagse kunst in De Mesdag Collectie

zeebonken___strandgastenDe Mesdag Collectie toont in de tentoonstelling Zeebonken & Strandgasten werken van 13 hedendaagse kunstenaars die net als kunstschilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) geïnspireerd zijn door de zee en het strand. De foto’s, video’s, sculpturen en installaties verbeelden elk een verschillend aspect van het leven aan de kust en worden getoond in het museum dat Mesdag zelf oprichtte. Zeebonken & Strandgasten is een echte familietentoonstelling; de hele familie van jong tot oud(er) kan zich inleven in het herkenbare onderwerp van de visueel aantrekkelijke werken. Samen worden ze uitgedaagd de diepere laag te ontdekken door educatieve hulpmiddelen als interactieve objecten en teksten vol vragen. De cursisten van de opleiding De Kunst van het Tentoonstellen zijn verantwoordelijk voor het concept, de ontwikkeling en uitvoering van deze opvallende tentoonstelling. In deze opleiding – die wordt aangeboden door het Van Gogh Museum, staan alle aspecten van het maken van tentoonstellingen centraal.

Hedendaagse kunst, inspiratie van alle tijden
Voor deze expositie zijn 13 hedendaagse kunstenaars geselecteerd, die net als Mesdag inspiratie halen uit het strand en de zee. Er worden werken gepresenteerd die elk een ander aspect tonen van het doorbrengen van tijd aan of op zee. Zo verbeeldt Niloufar Banisadr op intrigerende wijze het strandleven met haar foto’s van badlakens, waar slechts de afdruk van de personen die erop hebben gelegen te zien is. Stoere zeemannen zijn vastgelegd in de fotoserie van Henk Wildschut. Kunstenares Maria Roelofsen wijst de families op de schoonheid van achtergelaten voorwerpen op het strand door met haar gejutte spullen nieuwe sculpturen te creëren. De mysterieuze wereld van de zee komt aan bod in het werk van fotografe Maura Biava, in haar onder water gefotografeerde scènes waarin zij zelf een rol voor de camera aanneemt.

De werken worden niet alleen getoond in het voormalige woongedeelte van het gebouw, maar ook in het trappenhuis van het museum en tussen de vaste collectie. De verbinding tussen de vaste collectie en de eigentijdse werken wordt op deze manier benadrukt. Zo wordt de met Mesdag gedeelde inspiratie extra onderstreept door stolpen van Daphne Hatt en een fotografisch beeld van Simon van Til. Ook beleeft een videowerk van Linde Gadellaa hier zijn primeur voor publiek. In de tuin toont de Indiase kunstenaar Subodh Kerkar een speciaal voor deze tentoonstelling ontwerpen installatie van mosselschelpen.

Dertien nationale en internationale hedendaagse kunstenaars
De deelnemende kunstenaars zijn: Niloufar Banisadr, Maura Biava, Linde Gadellaa, Daphne Hatt, Scarlett Hooft Graafland, Subodh Kerkar, Neel Korteweg, Bernhard Lang, Frans Polman, Emma van der Put, Maria Roelofsen, Simon van Til en Henk Wildschut. Ze zijn afkomstig uit binnen- en buitenland, sommigen hebben een gevestigde reputatie, anderen staan aan het begin van hun carrière. Hun disciplines zijn voornamelijk fotografie, video, sculpturen en installaties.

Mesdagjaar en De Mesdag Collectie
In 2015 wordt herdacht dat Hendrik Willem Mesdag 100 jaar geleden overleed. Zeegezichten en het leven op het strand behoorden tot de favoriete onderwerpen van Mesdag. In De Mesdag Collectie in Den Haag is een groot aantal van deze stukken te zien, naast de werken van zijn tijdgenoten. Het museum is door de schilder zelf opgericht en herbergt nog altijd de kunst die hij heeft verzameld. Mesdag woonde naast zijn museum en het is in dit voormalig woonhuis, dat de makers van Zeebonken & Strandgasten een tentoonstelling neerzetten die op een verrassende manier Mesdags voorliefde voor de zee herdenkt.

Speciaal voor families
De tentoonstelling Zeebonken & Strandgasten richt zich op families met kinderen. Kinderen en hun (groot)ouders worden uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over de tentoongestelde werken door middel van een kijkwijzer, het zogenaamde schelpenspoor. Dit schelpenspoor staat vol vragen, die een familie kan meenemen door de tentoonstelling om zo samen tot een uitgebreide beleving van de kunst te komen. Aan het einde krijgen de kinderen een kleine verrassing in de vorm van een plaktatoeage, die hen tot echte zeebonk of strandgast maakt. Verder staan er op zaal interactieve educatieve objecten zoals gestapelde kubussen, die aangeraakt en geopend mogen worden. De voorwerpen en opdrachten die kinderen hier in vinden, stimuleren hen om hun zintuigen te benutten.

Workshops en rondleidingen
In het openingsweekend vindt op zondag 16 augustus een gratis inloopworkshop voor kinderen plaats, van 13 tot 15 uur. Op 4 oktober zal er eveneens een inloopworkshop voor kinderen zijn, in het kader van The Big Draw, ’s werelds grootste tekenfestival waarbij iedereen meewerkt aan één grote tekening. Hendrik Willem Mesdag hield van tekenen en wilde dat meer mensen dit gingen doen. Hij beschouwde tekeningen niet alleen als voorstudies voor schilderijen, maar zag ze als op zichzelf staande kunstwerken. Op zondag 13 september en zondag 25 oktober zullen de cursisten zelf uitleg geven bij de tentoongestelde werken. De open en gratis rondleidingen starten om 13 en 14 uur.

Catalogus-DoeBoek
Bij de tentoonstelling Zeebonken & Strandgasten verschijnt een catalogus in de vorm van een Catalogus-DoeBoek (€ 10). Dit is een boek met spelletjes en opdrachten voor kinderen en een catalogus met teksten over de kunstenaars.

Blog en social media
Tot aan de opening op 15 augustus, krijgt de bezoeker via de blog op de website van De Mesdag Collectie een kijkje achter de schermen bij het maken van Zeebonken & Strandgasten. De kunstenaars worden een voor een besproken en uitgelicht en er zal aandacht besteed worden aan de vordering van de cursus en het opzetten van de tentoonstelling. Deze blogs worden verspreid op social media: volg De Mesdag Collectie op Facebook en Twitter. Houd het evenement op Facebook in de gaten via

https://www.facebook.com/events/835366656550998/.

De Kunst van het Tentoonstellen
De cursus De Kunst van het Tentoonstellen geeft ambitieuze starters een eerste inzicht in het samenstellen van tentoonstellingen. Wekelijks bezoekt de groep een instelling uit het culturele werkveld zoals een museum of kunstinstituut, waar zij in gesprek gaan met professionals. Zo biedt de cursus hen, onder begeleiding van het Van Gogh Museum, een eerste verkenning en de mogelijkheid om een waardevol netwerk op te bouwen. Bij wijze van meesterproef maken de deelnemers geheel zelfstandig een tentoonstelling in De Mesdag Collectie.

Fondsen
Zeebonken & Strandgasten wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds, Fonds 1818, Gravin van Bylandt Stichting, De Gijselaar-Hintzenfonds en Gilles Hondius Foundation.

Lees ook:Mesdag en Van Gogh, samen in een jurk: Panorama Mesdag pakt uit
Lees ook:Nederlands fotomuseum kleurt WIT!
Lees ook:Expositie “Vol van klanken” museum Elburg
Lees ook:Beleef de Kunstschouw 2016 in Zeeland
Lees ook:Tentoonstelling MooiZooi! in Jopie Huisman Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>