Na je 40ste word je afgeschreven voor de arbeidsmarkt

Voel je je oud? Nou, wacht maar tot de volgende tekst tot je is doorgedrongen: Nederlandse bedrijven schrijven medewerkers af vanaf het 40e levensjaar… Juist, 40. En dat stelt directeur Jan-Dick Verheul van uitzendbureau Ervaren Jaren. Volgens hem neemt de marktwaarde van 40-plussers snel af en is het vanaf dan lastiger om aan de slag te blijven. Die komt hard aan he, zo vlak voor het weekend. Belachelijk vind ik het. Kom op zeg, laten we eerlijk zijn…vanaf 40 heeft iemand misschien net voldoende ervaring op gedaan om er echt toe te doen voor een bedrijf! Afschrijven…hou toch op!Volgens Verheul zijn er nog te veel vooroordelen ten aanzien van ouderen en moet er nog heel wat gebeuren om ervoor te zorgen dat Nederland over tien tot vijftien jaar voldoende personeel heeft om de benodigde arbeidposities in te kunnen vullen. Hij bemerkt dat bedrijven nog steeds jongeren boven ouderen verkiezen omdat die zich minder snel aan zouden kunnen passen aan een bedrijfscultuur. Ze zouden bovendien duurder, sneller ziek en minder productief zijn. Vooroordelen die niet gegrond zijn, stelt Verheul.
“Oudere werknemers zijn niet sneller ziek, maar als ze eenmaal ziek zijn, zijn ze dat wel langer. Met PC-vaardigheden zijn ze wel langzamer, maar ouderen stralen dan wel weer vertrouwen uit, hebben zeer veel kennis en zijn doorgaans erg enthousiast.”

Over tien tot vijftien jaar is een kwart van de Nederlanders 65-plus. De helft van de 55-plussers verwacht dat hij of zij in staat is door te werken tot en met het 65e levensjaar. Maar anno 2010 wordt slechts 2 procent van de 60 plussers die solliciteert aangenomen. Voor de 45-plussers zit dat ook maar ergens tussen de 10 en de 20 procent, blijkt uit onderzoek van TNO.

De cijfers laten ook zien dat slechts 22 procent van de werkgevers bereid is ouderen tot het 65e levensjaar te laten werken. Slechts 8 procent van de werkgevers wil ouderen tot hun 67e aan de slag houden.

Lees ook:Weinig rooskleurige berichten van de arbeidsmarkt voor 55-plusser
Lees ook:Met 40 ben je al oud in de ogen van een werkgever
Lees ook:Zo zit het werkelijk met ouderen in het verkeer!
Lees ook:55-plusser hangt werkkloffie niet zo snel aan de wilgen
Lees ook:20% ouderen heeft wel eens te maken gehad met een oplichter

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Na je 40ste word je afgeschreven voor de arbeidsmarkt

  1. Arjan

    Gelukkig is dat tij wel een beetje aan het keren. Als Randstad al actief gaat aankondigen 50-plussers te werven voor techniek, dan zal het de komende jaren vast wel goed gaan komen.

      /   Reply  / 
  2. Leo

    Deelnemers van Linkedin zijn een burgerinitiatief gestart om de positie van de 45+er op de arbeidsmarkt onder de aandacht te brengen. De 45+er die maar niet aan een baan kan komen.
    Die 45+ waarvan de statistieken uitwijzen dat nog maar 6% daadwerkelijk weer aan de slag komt. Bij de 55+er is dat nog maar 2%. Daarom zijn inmiddels vragen gesteld aan de fracties in de tweede kamer wat de politiek denkt te doen aan dit probleem. Zeker gezien het verwachte arbeidstekort de komende jaren.

    Daarom, ondersteun dit burgerinitiatief en onderteken de petitie op petie.nl

    http://werkvoor45plus.petities.nl

      /   Reply  / 
  3. Marius van Meurs

    Het valt goed tegen om als 50+er nog aan de slag te komen. Van 1973 tot 2004 in loondienst geweest en met het vooruitzicht om door reorganisatie weg te moeten, een eigen zaak begonnen. De bedoeling was te gaan werken als security consultant, maar kreeg vanaf de start al werk aangeboden als facility manager bij een logistiek centrum in Limburg. Dit op inhuur basis voor ca. 20 uur per week. Dit met wederzijdse tevredenheid gedaan tot de economische crisis. Steeds minder werk tot nov. 2010. Daarna zo goed als niets. Daarom weer gaan solliciteren op functies die mij op het lijf zijn geschreven. Na ca. 30 sollicitaties niet één keer uitgenodigd voor een gesprek. Discriminatie op leeftijd??? Gelukkig mag de overheid niet discrimineren op leeftijd. Dus dat geprobeerd en ja hoor…. De snelste afwijzing tot nog toe. Er is duidelijk een verschil tussen niet mogen en niet doen.
    Reageren op deze ervaring mag natuurlijk via deze site maar ook persoonlijk naar [email protected]

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>