Je hersenen functioneren het best rond je 22e

Wetenschappers van de universiteit van Virginia volgden zeven jaar lang de mentale ontwikkeling van 2000 mensen tussen de 18 en 60 jaar en daaruit is gebleken dat je hersenen het best functioneren als je rond de 22 jaar oud bent. Vijf jaar later vertonen ze al de eerste tekenen van achteruitgang. Dat is schrikken hè, want wat is er dan nog over als je de vijftig gepasseerd bent……….
De deelnemers aan het experiment maakten elk jaar een uitgebreide test, waarbij hun verstandelijk vermogens in kaart werden gebracht. Ze moesten onder andere puzzels oplossen, lijstjes met woorden onthouden en patronen zoeken in cijfer- en letterreeksen.

De deelnemers behaalden gemiddeld de beste resultaten op hun 22e. Maar op 27-jarige leeftijd begonnen de prestaties van de meeste mensen geleidelijk af te nemen, vooral bij onderdelen waarbij ruimtelijk inzicht, snelheid van denken en logisch redeneren belangrijk was.

Bij vaardigheden waarbij het geheugen een grote rol speelde, werden de eerste tekenen van achteruitgang gemiddeld op 37-jarige leeftijd gemeten.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat menselijke hersenen op veel jongere leeftijd worden getroffen door ouderdom dan tot nu toe werd aangenomen.

Sommige aspecten van intellectuele achteruitgang  beginnen al als (gezonde, goed opgeleide) mensen tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. Met behandelingen tegen ouderdomsziektes zoals Alzheimer zou men dus eigenlijk op veel jongere leeftijd moeten beginnen.

Er zijn echter ook verstandelijke vaardigheden die nauwelijks worden beïnvloed door ouderdom. Het onderzoek van Salthouse wijst uit dat mensen hun prestaties op het gebied van taalvaardigheid en het verwerken van algemene informatie blijven verbeteren totdat ze rond de 60 jaar oud zijn.

bron: NU.nl

Lees ook:Minder dan zeven uur slaap maakt het brein sneller oud
Lees ook:Leren en oefenen is blijvend goed voor de hersenen
Lees ook:Eiwit in hersenvocht kan wijzen op vroege fase alzheimer
Lees ook:Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen
Lees ook:Geheugen al op 45-jarige leeftijd achteruit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>