Bijna 750.000 nederlanders lopen risico met wegwerpleesbril

Leesbrillen worden tegenwoordig overal verkocht. Ruim één op de tien Nederlanders heeft meer dan vijf leesbrillen in huis. De goedkope kant-en-klaar brillen, zogenaamde ‘wegwerpleesbrillen’, kunnen bij langdurig gebruik schadelijk zijn voor de ogen. Reden voor Pearle Opticiens om op onderzoek uit te gaan. Nederlanders blijken relatief goed op de hoogte te zijn. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat het dragen van een wegwerpleesbril schadelijk kan zijn voor de ogen. Ondanks het gigantische aanbod aan kant-en-klaar leesbrillen, heeft 80 procent van de Nederlanders een leesbril die speciaal door de opticien is aangemeten.
Ruim de helft van de Nederlanders geeft meer dan 100 euro uit aan een leesbril. Een kwart van het Nederlandse publiek geeft hier minder dan tien euro aan uit. Met name deze laatste groep loopt mogelijk risico’s met het dragen van een wegwerpleesbril. Klachten als hoofdpijn, tranende ogen, duizeligheid en dubbel zien zijn hier voorbeelden van.

Zo’n 90 procent van de Nederlanders boven de 45 jaar heeft behoefte aan een leescorrectie. Ongeveer de helft van hen gebruikt een multifocale bril of multifocale contactlenzen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de drager te helpen om van zowel veraf als van dichtbij goed te kunnen zien. De andere helft maakt gebruik van een leesbril. Leesbrillen worden de hele dag door gebruikt; bijvoorbeeld tijdens het winkelen, eten koken, al puzzelend aan tafel en achter de computer. Leesbrillen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar en voor bijna elke prijs. Toch is het van belang om minimaal één, speciaal door de opticien aangemeten leesbril in huis te hebben. Zeker bij langdurig gebruik, wordt een op de ogen afgestemd exemplaar geadviseerd.

Optometrist Kim Wensing van Pearle Opticiens licht toe: “Het is op zich geen probleem om één of meerdere kant-en-klaar leesbrillen in huis te hebben voor kortstondig gebruik. Als je daarnaast ook maar een leesbril hebt die speciaal op jouw ogen is afgestemd. Het is momenteel weer vroeg donker, dus zitten we weer meer binnen achter een boek of een krant. Goed zicht en een passende zichtoplossing zijn hierbij essentieel ”.

Wegwerpleesbrillen zijn gestandaardiseerd, ze maken gebruik van dezelfde sterkte voor zowel het linker- als het rechteroog, terwijl dat lang niet altijd het geval is. Ook de pupil afstand tussen het linker- en het rechteroog is bij een wegwerpleesbril eigenlijk altijd 62 mm, terwijl die afstand per persoon verschilt en daarmee per persoon moet worden afgesteld. Al deze voorwaarden maken dan ook dat een afgemeten leesbril geschikt is voor langdurig gebruik. De wegwerpleesbril is dat niet.

Lees ook:Leesbril nodig? Webshop komt met zonneleesbril
Lees ook:Nederlandse werknemer minder dan rest Europa bereid loon in te leveren voor beter pensioen
Lees ook:Multifocale lenzen: krant weer lezen zonder gestrekte armen
Lees ook:Vrouwen ‘snoozen’ langer dan mannen
Lees ook:Goedkope leesbrilletjes zijn slecht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>