VriendenLoterij steunt Nationaal Ouderenfonds met ruim 2,4 miljoen euro

De VriendenLoterij maakte gisteravond tijdens het Goed Geld Gala in het Amsterdamse Scheepsvaartmuseum traditiegetrouw de jaarlijkse bijdragen aan Nederlandse goede doelen bekend. 44 goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn ontvingen een cheque van de loterij, die in totaal ruim 48 miljoen euro te verdelen had. Het Nationaal Ouderenfonds ontving een extra gift van 425.000 euro voor het project Old Stars, bovenop de bijdrage van twee miljoen euro uit de maandelijkse trekkingen. In totaal krijgt het fonds dus ruim 2,4 miljoen euro. Coalitie Erbij, die zich inzet tegen eenzaamheid, ontving een eenmalige schenking van 100.000 euro.

 

 

 

De extra bijdrage voor het project Old Stars is onderdeel van de afdracht van de halfjaarlijkse extra trekkingen. Deze wordt ingezet voor projecten van bestaande beneficiënten, zodat de VriendenLoterij en de beneficiënten de loterijdeelnemers concreet kunnen informeren over de besteding van de bijdrage. Met de extra bijdrage van de VriendenLoterij introduceert het Nationaal Ouderenfonds, in samenwerking met Stichting Meer dan Voetbal, de Eredivisie, de Eerste Divisie en de KNVB een gezondheidsprogramma voor mannelijke 60-plussers: Old Stars. De ouderen worden via deelnemende voetbalorganisaties uit de eigen regio uitgenodigd voor voetbaltrainingen. 

“Hierdoor komen zij in beweging, doen de deelnemers nieuwe contacten op en worden gezondheidsonderwerpen bespreekbaar,” vertelt Jan Romme van Het Nationaal Ouderenfonds. “En dat is belangrijk: uit onderzoek blijkt dat vooral mannen vaak lang blijven doorlopen met kwalen en het lastig vinden om deze bespreekbaar te maken. In Groot-Brittannië bestaan soortgelijke programma’s die erg succesvol zijn. We hopen met de bijdrage van de VriendenLoterij dit succes in Nederland te kunnen evenaren.”

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Onder meer door de vergrijzing dreigt het aantal eenzame mensen nog verder toe te nemen. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband dat bestaat uit 33 leden, waaronder het Leger des Heils, de Zonnebloem en het Nationaal Ouderenfonds. De eenmalige schenking van de VriendenLoterij is bestemd voor de zoektocht naar innovatieve ideeën die eenzaamheid bestrijden.

“Het blijft lastig om het juiste middel tegen eenzaamheid te vinden,” licht Arie Ouwerkerk van Coalitie Erbij toe. “Veel activiteiten blijken niet het gewenste effect te hebben. Coalitie Erbij hoopt door het organiseren van een wedstrijd mensen te motiveren met innovatieve ideeën te komen.” De uitslag wordt bekend gemaakt in de Week van de Eenzaamheid van 26 september tot 5 oktober. De winnaars krijgen een geldbedrag en steun van de Coalitie Erbij om hun ideeën verder vorm te geven en te implementeren.

Lees ook:Ouderenfonds start Zilverlijn dankzij bijdrage vriendenloterij
Lees ook:Landelijke prijsvraag tegen eenzaamheid: je hebt nog 10 dagen
Lees ook:Week tegen Eenzaamheid is begonnen
Lees ook:Huisarts en thuiszorg moeten ‘oogje in het zeil houden’
Lees ook:Ouderenfonds in actie voor kerstdiners eenzame ouderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>