De kater te lijf: tips en fabels

Katerig gevoel na een avond stevig doorhalen? De beste remedie is om gewoon niet teveel te drinken. Hooguit drie glazen alcohol op een avond voorkomt een kater of katterig gevoel de volgende ochtend. Heb je toch (weer) te veel gedronken, hieronder wat tips om het leed te verzachten en om te voorkomen dat je omgeving op een kilometer afstand ruikt dat je teveel gedronken hebt.

 

Laten we beginnen met de hoofdpijn. Lastig punt. De drank heeft je hersenen uitgedroogd. Alcohol stimuleert namelijk het plassen – je raakt meer water kwijt dan er in de drank zat. Ook je hersenen zijn daardoor vocht kwijtgeraakt en ietsje gekrompen, waardoor de vliezen om je hersenen pijn gaan doen. Dat is niet een-twee-drie hersteld. Als je slim was geweest, had je gisteravond tussen de drank door ook regelmatig een glas water gedronken. Dan had je nu nergens last van gehad. Er bestaan geen wondermiddeltjes tegen de hoofdpijn zoals sterke koffie of geklutste eieren. Allemaal onzin. Er zit niks anders op dan twee of drie paracetamolletjes slikken en een uurtje wachten. Tip voor de volgende keer: zet voordat je in je bed omvalt, een glas water klaar en drie paracetamolletjes. En zet de wekker twee uurtjes vroeger. Als die afgaat, even die pilletjes innemen en weer verder slapen. Zo kun je de dag redelijk fris beginnen.

Dan de mondgeur. Je ruikt het zelf niet, maar er is geen ontkomen aan: je stinkt behoorlijk uit je mond. Dankzij allerlei stoffen uit de drank die zich aan je (aangetaste) mondslijmvliezen konden hechten. Stevig tanden poetsen helpt maar ten dele. Kijk of er in de fruitschaal of de koelkast een appel of (beter!) een citroen ligt. Fruitzuren maken korte metten met die stinkende organische stoffen in je slijmvliezen.

Eten, drinken? Zeker een klein ontbijt, want je moet je suikers weer snel op peil brengen. Maar bedenk dat je maag een fikse optater heeft gehad: de alcohol heeft het maagslijmvlies aangetast. Dat slijmvlies kan zich snel herstellen, maar eet of drink niet te veel en zeker niks zuurs. En zeker geen alcohol! Mensen die beweren daarmee een kater te kunnen verdrijven, zijn reeds gevorderde alcoholisten.

Lees ook:Hoe ouder we worden, hoe erger de kater!
Lees ook:De gevolgen van een gebrek aan water! Drinken dus!
Lees ook:Dorstig weer… maar kijk uit! De gevaren van alcohol en warmte:
Lees ook:Een kater voorkomen? Drink dan met mate!
Lees ook:Schokkende hersenscans: de gevolgen van alcohol, koffie en roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>