Een kater voorkomen? Drink dan met mate!

Je zult het maar hebben: een kater. Beetje je eigen schuld natuurlijk, alhoewel een “glaasje teveel” snel is gebeurd met de feestdagen. We kennen immers maar al te goed de gevolgen: hoofdpijn en misselijkheid de dag erna. Dat voelt beslist niet lekker! Van pasta eten tot koffie drinken, er bestaan duizenden volksmiddeltjes voor katers.

Een kater is de reactie van je lichaam op de vergiftiging van te veel alcohol. Overmatig drinken tast je centrale zenuwstelsel aan. Het zorgt ervoor dat je hersenen uit balans raken, wat hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid tot gevolg heeft. Alcohol droogt ook je hersenen en lichaam uit, waardoor je je ziek voelt.Als vrouwen en mannen dezelfde hoeveelheid alcohol drinken, zullen vrouwen hier sneller het effect van voelen. Mannen hebben meer water in hun lichaam, wat helpt de alcohol in het lichaam te verdunnen. Vrouwen hebben dus sneller meer alcohol in hun bloedstroom.

Snel drinken kan er voor zorgen dat je sneller een kater krijgt. Maar je moet niet ladderzat zijn om de volgende ochtend een kater te hebben. Al slechts enkele drankjes kunnen hoofdpijn veroorzaken. Door water te drinken tussen elk alcoholisch drankje blijf je gehydrateerd en het zorgt ervoor dat je minder alcohol drinkt.

Rode wijn bevat tannine, een bestanddeel dat bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaakt. Ook likeur en whisky veroorzaken ernstigere katers. Je kiest best voor bier en heldere drankjes als wodka en gin.

Onderzoek toont aan dat de consumptie van fruit, fruitsap en andere suikerbevattende vloeistoffen de intensiteit van katers kan versterken.

De kans op een kater wordt bepaald door de hoeveelheid alcohol, niet de volgorde. Het is geen goed idee om verschillende drankjes te mengen. Doe je dit wel, drink dan met mate.

Eten wanneer je al dronken bent, helpt niet. De voeding moet al in je maag zitten voor je begint te drinken om enig effect te hebben. En als je dan toch iets eet om de opname van alcohol te vertragen, kies je best voor een vettige hap. Het enige wat voor slapengaan kunt doen, is veel water drinken om uitdroging tegen te gaan.

Het effect van pijnstillers piekt rond vier uur nadat je ze nam, dus als je ‘s avonds pillen neemt, merk je er ‘s ochtends niets meer van. Je kunt beter pijnstillers innemen wanneer je net wakker bent.

Door de volgende ochtend alcohol te drinken, stel je enkel je kater uit. Als je niet kan functioneren zonder de dag met een alcoholisch drankje te starten, heb je een probleem. Een bezoekje aan je huisarts zou goed zijn.

Koffie leidt tot meer uitdroging en kan dus je kater erger maken. Je vermijdt dus de dag na een wilde nacht best alle cafeïnehoudende producten. Om uitdronging tegen te gaan, kunt je beter water en sportdrankjes drinken. Zeker als je moet braken, is dit heel belangrijk.

Gist of extract van artisjokken halen niets uit, dat blijkt uit Brits onderzoek. Het enige middel waarvan bewezen is dat het helpt bij katers is tijd. Er zit dus niet veel anders op dan te wachten tot de hoofdpijn overgaat.

Een alcoholvergiftiging kan dodelijk zijn. Als je iemand meerdere keren ziet braken of als hij of zij het bewustzijn verliest door overmatig drinken, moet je zo snel mogelijk met deze persoon naar de spoedafdeling. De persoon kan in shock gaan of ernstig uitgedroogd raken.

Lees ook:Ouderen kunnen beter tegen drank dan jongeren
Lees ook:Dorstig weer… maar kijk uit! De gevaren van alcohol en warmte:
Lees ook:De kater te lijf: tips en fabels
Lees ook:Anti-katermiddel: boterham met spek
Lees ook:Soep als supersterk wapen in de strijd tegen een kater

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een kater voorkomen? Drink dan met mate!

  1. Karel

    Recept:
    Men neme voor het slapengaan twee asperientjes en drinkt een grote hoeveelheid water.
    Ga naar bed en haal je kussen weg.
    Gegearandeerd dat je de volgende morgen nergens last van hebt!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>