Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) ontvangt nationale Rookvrij-prijs

65jaar_jubileumLOGO_KWF__RGB_Vanmorgen is de nationale Rookvrij-prijs, de ‘Gerbera Award’, door KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, uitgereikt aan het Pensioenfonds Zorg en Welzijn . De drie gezondheidsfondsen belonen het pensioenfonds hiermee voor hun besluit om te stoppen met het investeren van pensioengelden in de tabaksindustrie. Peter Borgdorff, directeur van het fonds, ontving de prijs uit handen van Michel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding.

In juli 2013 gaf PFZW aan te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie. ‘We weten dat de arbeidsomstandigheden op tabaksplantages onvoldoende zijn en daar kinderarbeid voorkomt. We weten ook dat de tabaksindustrie hun marketing en verkoop richt op jongeren. We kunnen het daarom niet langer verantwoorden deze industrie in onze beleggingen op te nemen’, aldus Peter Borgdorff, directeur van PZFW.
Pensioenfonds PFZW is na het ABP het grootste pensioenfonds van Nederland, met name voor werknemers in de sector zorg en welzijn. De beleggingen van PFZW in de tabaksindustrie besloegen ongeveer € 600 miljoen in 15 tabaksproducenten.

‘PFZW heeft met dit besluit heel duidelijk afstand genomen van de activiteiten van de tabaksindustrie. We waarderen dit graag met de ‘Rookvrij-prijs’. Er is moed en durf voor nodig om dit standpunt in te nemen. Hoewel het al jarenlang een publiek geheim is dat de tabaksindustrie weinig ethisch handelt, zijn er nog maar weinig partijen die dit hardop durven te zeggen. We hopen dat dit navolging vindt bij andere beleggers´, aldus Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding.

De nationale Rookvrij-prijs, is een prijs die in het kader van Wereld Niet Roken Dag (31 mei) aan een organisatie of persoon wordt gegeven die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van een rookvrije samenleving. Dit jaar wordt de prijs voor de 12e keer uitgereikt. Eerdere ontvangers waren bijvoorbeeld Pinkpop directeur Jan Smeets, die de Award in 2004 won vanwege het door hem gevoerde rookbeleid. De eigenaar van SwingSteesjun in Haarlem, die in 2007 één van de voorlopers in de horeca was met een rookvrije discotheek. Daphne Deckers die de Award in 2010 won voor haar actieve oproep aan vrouwen en meisjes om niet te roken en in 2013 de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker voor hun acties om te voorkomen dat kinderen met roken beginnen.

Aan de Gerbera Award is geen geldbedrag verbonden.

Lees ook:Nederlanders willen een rookvrije speeltuin
Lees ook:Louman Museum onvangt award
Lees ook:62 euro voor een pakje sigaretten?
Lees ook:Oeuvreprijs voor Paul de Leeuw
Lees ook:Stoppen met roken gaat niet makkelijker door e-sigaret

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>