Bijna helft veteranen profiteert van defensie-ervaring in huidige burgerbaan

49 procent van de veteranen zegt dat hun eerdere militaire ervaringen helpen in hun huidige werk op de civiele arbeidsmarkt. Jonge veteranen ondervinden meer profijt van hun vredesmissie-ervaringen bij het uitoefenen van hun huidige werk dan de wat oudere veteranen. Dit blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut onder 500 veteranen.

Het Veteraneninstituut bevroeg 500 veteranen over hun ervaringen op de arbeidsmarkt na afloop van hun militaire loopbaan. Een klein deel van de veteranen is nu (als burger) werkzaam bij Defensie. Bijna de helft zocht ander werk of begon na de militaire loopbaan voor zichzelf.

Veteranen komen na het verlaten van Defensie terecht bij uiteenlopende werkgevers op de civiele arbeidsmarkt. Driekwart is zeer tevreden over de nieuwe loopbaan, negen procent is juist (zeer) ontevreden. Nelleke Rienstra, woordvoerder van het Veteraneninstituut: ‘Ontevredenheid na het verlaten van defensie kan ontstaan omdat sommige veteranen er financieel wat op achteruit gaan in een civiele baan of omdat zij moeite hebben met de cultuurverschillen tussen de krijgsmacht en de burgermaatschappij.’

Jonge veteranen tot 35 jaar geven het vaakst aan in hun huidige baan profijt te hebben van hun missie-ervaringen in het buitenland (45 procent). Hoe ouder de veteraan, hoe minder dat profijt wordt ervaren. Van alle bevraagde veteranen zegt veertig procent dat hun militaire loopbaan heeft geholpen bij het vinden van ander werk. Vijftig procent stelt dat de militaire ervaringen ook helpen bij het uitoefenen van hun werk in de burgermaatschappij. Rienstra: ‘Werken onder de zwaarste omstandigheden, doorzetten, niet opgeven en werken in teamverband is veteranen als militair natuurlijk met de paplepel ingegoten. Die kwaliteiten houden ze altijd en zetten ze dus ook in bij hun werk op de civiele arbeidsmarkt.’

Uit ander onderzoek van het Veteraneninstituut blijkt dat 38 procent van de Nederlanders aangeeft graag een veteraan in dienst te nemen als hij zelf werkgever zou zijn. ‘Dat komt waarschijnlijk doordat Nederlanders veteranen associëren met op de arbeidsmarkt positief gewaardeerde eigenschappen als behulpzaam en plichtsgetrouw’, aldus Rienstra.

Met Kerngegevens Veteranen wil het Veteraneninstituut beter zicht krijgen op de wensen, behoeften en ervaringen van veteranen. Aan het onderzoek hebben 500 veteranen deelgenomen.

Het Veteraneninstituut (Vi) streeft naar optimale zorg voor deze veteranen en hun gezinsleden en zet zich actief in voor de (maatschappelijke) erkenning van en waardering voor veteranen. Daarnaast verwerft en verspreidt het Vi kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert het instituut wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

Het Vi is er voor alle veteranen en hun thuisfront die ons land hebben gediend tijdens oorlogen en vredesmissies, in Nederland of waar ook ter wereld. Voor jong en oud, in dienst of uit dienst. Iedereen kan met vragen over veteranen of veteranenthema’s bij het Vi terecht.

Lees ook:1 op 3 Nederlanders: veteraan wordt onvoldoende gewaardeerd
Lees ook:Veteranenombudsman start onderzoek naar klachtbehandeling Defensie
Lees ook:Specsavers steunt Veteranendag 2013
Lees ook:Specsavers eert oud-militairen tijdens Veteranendag 2014
Lees ook:Langer doorwerken steeds meer geaccepteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>