Langer doorwerken steeds meer geaccepteerd

Het aantal werknemers van 45 jaar en ouder, dat zegt te willen doorwerken tot hun 65ste is gestegen van 21 procent in 2005 tot 36 procent in 2008. Werkgevers zijn daarvan nog minder doordrongen hoewel het aantal dat vond, dat zij in geval van personeelsschaarste doorwerken tot het 65ste levensjaar moeten stimuleren wel steeg van 13 procent in 2002 naar 22 procent in 2009. Volgens TNO-onderzoeker dr. Irene Houtman is er bij werknemers sprake van een geleidelijk stijgende lijn: “Vanaf 2005 zie je dat er steeds meer werknemers zijn die vinden dat ze langer moeten doorwerken. Het gaat om bewustwording, maar ook om een stukje realiteitszin. We worden allemaal ouder en dan is het logisch dat je ook langer doorwerkt.”

Opvallend dus, dat bij werkgevers die noodzaak een stuk minder gevoeld wordt. Houtman verklaart dat als volgt: “Zij hebben een ander belang waardoor ze wat voorzichtiger zijn. Ze hebben een zaak te runnen waarbij het belangrijk is een balans te zoeken tussen enerzijds oudere en ervaren en anderzijds jongere werknemers. Overigens hangt dat ook af van de sector, in bepaalde branches is de computer bijvoorbeeld zo overheersend geworden dat het voor ouderen lastig is om mee te komen. Werkgevers zijn door de crisis ook voorzichtiger geworden. Ze redeneren dat het werk er wel eerst moet zijn voordat ze kunnen kijken naar de invulling ervan.”

Moeten werkgevers nog meer geïnspireerd worden om ouderen in dienst te nemen, zeker nu er weer een krappe arbeidsmarkt voor de deur staat? Houtman: “Het is niet verkeerd om werkgevers te inspireren, maar doe dat via inspirerende voorbeelden. Kijk naar het onderwijs, dat is één van de meest vergrijsde vakgebieden waarbij het werkaanbod ook redelijk hetzelfde is. Ik ken een voorbeeld waarbij een gemeente afspraken heeft gemaakt met scholen om docenten uit te lenen aan buurthonken en in te zetten als coach voor probleemjongeren. Het is heel ander soort werk, waar mensen weer een uitdaging in kunnen zien.”

Werknemers zelf geven aan dat ze langer kunnen doorwerken als het werk lichter wordt gemaakt. Werkgevers kiezen er dan vaak voor om oudere werknemers extra vrije dagen te geven (39 procent) of om gebruik te maken van een deeltijd-VUT of deeltijdpensioen (25 procent). Ook is de kortere werkweek populair (23 procent). Is dat een realistische benadering van beide kanten? “De twee kanten zijn best te combineren, dat ligt aan de maatregelen die je bedenkt. De ontzie-maatregelen voeren nu de boventoon, de nadruk ligt nog wat minder op het mobiliseren naar ander werk of het investeren in de inzetbaarheid. Is dat jammer? Als je alle ouderen straks hard nodig hebt, is het zonde als je ze alleen maar minder laat werken. Inzetten op inzetbaarheid dus, en niet alleen als ze 50 zijn, maar gedurende de hele loopbaan”, besluit Houtman.

Bron: www.penoactueel.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Oudere werknemer denkt langer door te werken
Lees ook:Weinig rooskleurige berichten van de arbeidsmarkt voor 55-plusser
Lees ook:AOW maximaal vijf jaar later laten ingaan
Lees ook:Langer doorwerken gestimuleerd met vier miljoen euro
Lees ook:65-plussers zijn niet om te kopen langer te werken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>