Wijsheid komt ECHT met de jaren!

En dan nu weer een stukje berichtgeving in de categorie ‘wijsheid komt met de jaren’: Volgens een nieuwe studie nemen volwassenen ouder dan 60 verstandigere beslissingen dan tieners en twintigers. Die laatste zijn vooral op zoek naar onmiddellijk plezier, maar verliezen de gevolgen op lange termijn uit het oog. Daar scoor je als 50-plusser (en 60-plusser) dus maar mooi de punten mee!

 

 

Het gaat om een onderzoek van de University of Texas at Austin en de Texas A&M University. Zij wijzen erop dat hun bevindingen in tegenspraak zijn met de negatieve stereotiepen die aan ouder worden verbonden zijn. Integendeel, de mentale gezondheid gaat er volgens hen zelfs op vooruit naarmate je ouder wordt. Dat werd duidelijk in een experiment, waarbij 52 oudere volwassenen (67 tot 82 jaar) en 51 jongere tegenhangers (20 tot 26 jaar) gevraagd werden om een aantal taken uit te voeren waarbij ze beslissingen moesten nemen. Bij de taken waarbij men enkel rekening moest houden met de voordelen in het heden, scoorden de jongvolwassen duidelijk het best. Wanneer er echter rekening moest gehouden worden met de gevolgen op lange termijn, deden de oudere deelnemers het veel beter.
Volgens de wetenschappers geven deze resultaten inzicht in de manier waarop we onze hersenen anders gaan gebruiken naarmate we ouder worden. Jongere mensen gebruiken vooral het deel van het brein dat geassocieerd wordt met onmiddellijke beloning.
Aangezien dit deel op latere leeftijd kleiner wordt, denken de wetenschappers dat oudere mensen dit compenseren door het gebruik van hun prefrontale cortex. Dit hersengebied heeft dan weer de controle over onze rationele en weloverwogen gedachtes.

Lees ook:Grijzer is wijzer
Lees ook:Gember als wapen in de strijd tegen diabetes
Lees ook:Sterke toename van soa’s onder ouderen
Lees ook:Bij MS krimpen hersenen door afsterven zenuwcellen
Lees ook:Geluk komt met de jaren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>