Nederlanders niet op de hoogte van aansprakelijkheid kinderen

Schermafbeelding 2016-04-12 om 14.40.099 op de 10 Nederlanders is onvoldoende op de hoogte van de wettelijke aansprakelijkheid bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.), dat onlangs werd gehouden onder ruim 1700 participanten. Slechts 7,1% wist vanaf welk levensjaar kinderen wettelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Volledige aansprakelijkheid van ouders
Aan de deelnemers werd onder meer gevraagd tot en met welke leeftijd ouders volledig verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van handelingen van hun kinderen. Volgens de wet zijn ouders tot en met het 13e levensjaar van hun kind(eren) volledig aansprakelijk. Het onderzoek toont aan dat slechts 7,1% van de ondervraagden zich hiervan bewust is. Bijna de helft (48,3%) van de respondenten ging ervan uit dat kinderen pas vanaf 18 jaar buiten de aansprakelijkheid van ouders vallen.

Financiële ondersteuning voor kinderen tot 21 jaar
Bijna een derde (32,9%)van de respondenten gaf aan dat de leeftijdsgrens 21 jaar is. Dit is echter een misverstand dat niets met aansprakelijkheid te maken heeft. Ouders hebben de verplichting om kinderen financieel te ondersteunen tot hun 21e levensjaar. Dit geldt echter alleen voor kosten voor levensonderhoud en studie, en niet voor kosten rond aansprakelijkheid.

Er geldt aparte wet- en regelgeving voor aansprakelijkheid van kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën (14 en 15 jaar, 16 en 17 jaar, en kinderen van 18 jaar en ouder). Voor alle regels rondom kinderen en aansprakelijkheid, zie: Aansprakelijkheid ouders en kinderen: wet- en regelgeving.

Aansprakelijkheidsverzekering raadzaam
Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden; vooral voor huishoudens met inwonende kinderen en/of huisdieren. Regelmatig is er dan ook een pleidooi om de APV verplicht te stellen. Bovendien dekt een aansprakelijkheidsverzekering doorgaans ook de risicoaansprakelijkheid.

Lees ook:Leestips boeken voor baby’s, peuters en kleuters
Lees ook:Overheid verplicht tot bezoeken bejaarde ouders
Lees ook:Niet langer op 70, maar op 75 herkeurd voor rijbewijs
Lees ook:Helft Nederlanders maakt financiële voornemens aan begin van het jaar
Lees ook:Geen herinneringen meer aan je vroegste jeugd…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>