Koning opent tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Schermafbeelding 2016-06-03 om 15.16.30Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent op 1 juli de tentoonstelling Dynastie, portretten van Oranje-Nassau in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Portretten van stadhouders, koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen sieren de muren van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze vormen het luisterrijke decor van staatsbezoeken en koninklijke ontvangsten. Van ruiter- en staatsieportretten tot familie- en kinderportretten. De schilderijen geven een overzicht van de leden van de Oranje-dynastie door de eeuwen heen. Het zijn geen spontane ‘kiekjes’ maar zorgvuldig uitgedachte voorstellingen vol symboliek. Ze passen in de lange traditie van het vorstenportret.

Veel van de eeuwenoude portretten zijn onderdeel van de permanente inrichting van het Paleis. Tot op de dag van vandaag vervullen ze hun oorspronkelijke functie: ze visualiseren en bekrachtigen de maatschappelijke positie en waardigheid van het Huis Oranje-Nassau.
De tentoonstelling zal aangevuld worden met een bijzondere selectie schilderijen die normaal gesproken hangen op Paleis Huis Ten Bosch. Waaronder een levensgroot familieportret uit 1788 van Johan Friedrich August Tischbein en een ‘reeks van schoonheden’ geschilderd door Gerard van Honthorst. Ter gelegenheid van de tentoonstelling zijn deze laatstgenoemde portretten gerestaureerd. Nooit eerder waren zij in deze samenhang in het openbaar te zien.

Alle schilderijen, aangevuld met portretminiaturen, behoren tot de collectie van de Koninklijke Verzamelingen. De portretten in het Paleis geven een unieke inkijk in de ontwikkeling, de functie en het gebruik van dit type portret binnen het Huis Oranje-Nassau. Hun unieke symboliek wordt deze zomer ontrafeld.

Deze zomer staat het Koninklijk Paleis Amsterdam in het teken van Dynastie, portretten van Oranje-Nassau. Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven (Ned-Eng). 2 juli – 25 septemer / dagelijks 10 – 17 uur / Koninklijk Paleis Amsterdam

 

Bron: St. Koninklijk Paleis Amsterdam

Lees ook:Recordaantal bezoekers in 2015 voor het Koninklijk Paleis Amsterdam
Lees ook:Koninklijk Bloemenmozaïek
Lees ook:Paleis Het Loo rond Kerstmis weer feestelijk ingericht
Lees ook:Landelijke dag van het kasteel
Lees ook:Koninginnedag op Paleis Het Loo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>