Tip die werkt tegen overgangsklachten

We kennen ze allemaal wel: de opvliegers!!! Vrouwen op middelbare leeftijd willen er nog weleens  last van hebben tijdens de overgang……
Nu blijkt uit een metastudie van de Erasmus MC, waarin ruim 6.600 vrouwen zijn onderzocht, dat het gebruik van fyto-oestrogenen, zoals soja, bonen en pinda’s, het aantal overgangsklachten vermindert. Het gebruik kan leiden tot één opvlieger per dag minder.
Oké, het is niet veel, maar alles is meegenomen toch?

 

Onderzoeker Trudy Voortman zegt dat er al veel studies zijn gedaan naar plantaardige therapieën. “Helaas is de kwaliteit van de meeste studies niet zo hoog, omdat er bijvoorbeeld sprake was van een kleine steekproef. Als we alle resultaten van deze studies naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken waarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen zitten, ongeveer één opvlieger minder hebben per dag dan vrouwen die een placebo slikten.”

“Ook hebben zij minder last van vaginale droogheid.” Het zorgt niet voor een vermindering van het nachtelijk zweten.

Voortman zegt dat het van belang is om meer onderzoek te doen over een langere periode naar de effecten van plantaardige therapieën op overgangsklachten. “Daarnaast is het van belang dat vrouwen een arts raadplegen als zij deze middelen willen innemen, vooral wanneer zij ook andere medicijnen gebruiken.”

 

Bron: NU.nl

Lees ook:Slikken van hormoonpillen in de overgang niet zonder risico
Lees ook:Vrouwen die bier drinken hebben stevigere botten
Lees ook:Veelbelovende hormoontherapie voor overgang
Lees ook:Overgangsklachten vergroten ziekteverzuim
Lees ook:“Bakkie doen?” Pas op: koffie kan opvliegers verergeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>