Expositie: ‘Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in oorlog en vrijheid’

Schermafbeelding 2016-07-04 om 15.49.582016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu! De komende wisselexpositie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gaat onder andere over de roerige tijden van de Vierdaagse tijdens de jaren ’30 en ’40. Deze tijdelijke openluchttentoonstelling is te bezoeken van 14 juli tot en met 30 oktober a.s. Wandel mee door een beweeglijke 20ste eeuw en zie hoe de turbulentie van destijds weerspiegeld wordt in de Vierdaagse. In de week van de Vierdaagse, van 19 t/m 22 juli, vindt er een bijzondere publieksactie plaats: de entreeprijs die de individuele bezoekers betalen bedraagt op deze dagen het symbolische bedrag van 100 eurocent per persoon!

‘Op Vrije Voeten’ loopt door de geschiedenis vanaf de militaire oorsprong van de Vierdaagse. Daarna zorgde de Eerste Wereldoorlog tijdelijk voor een onderbreking maar voornamelijk de spannende ontwikkelingen in de jaren ’30 en ’40 hadden grote gevolgen. De tentoonstelling toont alle uitdagingen die er waren: de mobilisatie en bezetting, een nood-Vierdaagse, verzets-wandeltochten, beschuldigingen van collaboratie en het wandelen op de puinhopen direct na de oorlog. Nadien groeide de Vierdaagse stapsgewijs uit tot het grootste evenement van vandaag de dag.

De tentoonstelling belicht dit en meer van de Vierdaagse in tijden van oorlog en vrijheid. Ontdek en beleef het in en rondom het Bevrijdingsmuseum. Geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en in samenwerking met de Stichting DE 4DAAGSE en de Stichting Liberation Route Europe.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 14 juli tot en met 30 oktober 2016
Informatie: 024-3974404 of [email protected]
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding
Website: www.bevrijdingsmuseum.nl

 

Bron: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Lees ook:Het Bevrijdingsmuseum Groesbeek presenteert: ‘Routes of Liberation’
Lees ook:Nieuwe tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in Ballingschap’
Lees ook:Rosie the Riveter dag in het Bevrijdingsmuseum
Lees ook:Al ruim 4 miljoen euro voor nieuwbouw Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Lees ook:Verwacht in het Nationaal Militair Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>