Rosie the Riveter dag in het Bevrijdingsmuseum

Schermafbeelding 2016-04-26 om 11.58.48Ze lasten, tekenden, vlogen, typten, sloegen klinknagels en nog veel meer. Rosie the Riveter, dat was de naam voor de Amerikaanse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar en soms gevaarlijk werk verrichtte in de oorlogsindustrie, om zo de geallieerde soldaten in Europa en de Pacific van materiaal te voorzien. Tussen de 6 en 12 miljoen Amerikaanse vrouwen pakten de hamer en het lasapparaat op en maakten alles, van jerrycans tot vliegtuigen. Mede dankzij hun werk was de bevrijding mogelijk. Op zondag 8 mei a.s. (Moederdag) presenteert het Bevrijdingsmuseum een spetterende dag over deze vrouwen, met lezingen, film en live muziek.
 

 

De historici Wietske van der Spek en Rense Havinga vertellen hoe het de Rosies verging op de werkvloer, welke liedjes en posters er gemaakt werden voor de werving en hoe de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt voor goed veranderde. We horen waarom Rosie the Riveter (Rosie de klinknagelschieter) hét symbool werd van de werkende vrouwen, terwijl ook Tilly the Typist en Jenny on the Job bekende boegbeelden werden. Daarnaast zijn hits als ‘Mama’s making bombers for the boys to fly’ te horen en vertellen Rosies hun eigen verhaal in de documentaire ‘Rosies: Stories from the Home Front’. Tussen iedere presentatie is er live muziek: de meest beroemde nummers over Rosie the Riveter uitgevoerd door Majorie Scholtz.

Het programma is doorlopend van 13.00-16.30 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij één van de programma-onderdelen en ook het museum zelf kan bezoeken. U hoeft hiervoor niet te reserveren.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 8 mei 2016 van 13.00-16.30 uur.
Standaard entreeprijzen Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig.
Informatie: 024-3974404; [email protected], www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

 

Bron: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Lees ook:Expositie: ‘Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in oorlog en vrijheid’
Lees ook:Het Bevrijdingsmuseum Groesbeek presenteert: ‘Routes of Liberation’
Lees ook:Lili Marleen in het Bevrijdingsmuseum
Lees ook:Nieuwe tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in Ballingschap’
Lees ook:‘Neem de Oorlog onder Handen’ – rondleiding voor blinden en slechtzienden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>