Van deze 5 dingen hebben mensen spijt op hun sterfbed

Wanneer we terugkijken op ons leven ga je je afvragen: hebben we het goed gedaan, maar ook: wat hadden we anders willen doen?  Het merendeel van onze dagen leven we alsof we nog wel een tijdje meegaan. We blijven hangen in banen die ons niet bevallen, een relatie die ons niet gelukkig maakt, of we plannen om “ooit” een verre reis te maken. We vergeten mensen te zeggen hoeveel we van ze houden en vertellen zelf niet onze diepste gevoelens, uit angst om bekritiseerd te worden.

Waarom wachten met het verwezenlijken van je dromen? Waarom zou je dan niet NU al gaan doen wat je wilt doen? Bronnie Ware werkte jaren op palliatieve zorgen, waar ze de laatste gesprekken met patiënten voerde. Ze schreef een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laatste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in een boek.

Van deze 5 dingen hebben mensen het vaakst spijt als hun leven er (bijna) opzit.


1. Keuzes
“Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leiden. Niet dat wat anderen van mij verwachten.”Hier hebben mensen het vaakst spijt van,” schrijft Ware in haar boek. “Wanneer mensen beginnen beseffen dat hun leven op zijn einde loopt en ze erop terugkijken, zien ze duidelijk hoeveel dromen ze niet hebben verwezenlijkt. Dat komt dan omdat ze zelf bepaalde keuzes hebben gemaakt, of net niet hebben gemaakt.”
2. Werk
“Ik wou dat ik minder hard gewerkt had.”Bijna alle mensen die ik de laatste zorgen toediende, hadden er heel veel spijt van dat ze zoveel tijd van hun leven hadden doorgebracht op het werk,” schrijft Ware.
3. Gevoelens
“Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te drukken.”

”Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om anderen niet voor het hoofd te stoten,” schrijft Ware. “Dat resulteert dan in een middelmatig leven, waarin ze nooit helemaal de persoon zijn geworden die ze hadden kunnen zijn. Er zijn ook mensen die hier heel verbitterd door raken op het einde van hun leven, en net daardoor ziek worden.”
4. Vriendschap
“Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.”

Heel vaak beseffen mensen op het einde van hun leven pas hoe waardevol hun vriendschappen zijn. Velen gaan zo op in hun eigen leven dat ze vriendschappen door hun vingers laten glippen doorheen de jaren. Er zijn dan ook veel mensen die spijt hebben dat ze te weinig moeite en tijd in vrienden hebben gestoken, terwijl die dat wel verdienden.”
5. Geluk
“Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.”

Deze komt verbazend vaak voor. Velen beseffen niet tot op het einde van hun dagen dat gelukkig zijn een keuze is. Ze blijven steken in oude patronen en gewoonten. Ze raken gevangen in hun  ‘comfortzone’, en maken zichzelf wijs dat ze gelukkig zijn, omdat verandering hen angst inboezemt.”

 

 

Lees ook:Spijt hebben is een nuttige emotie
Lees ook:Voorkom spijt op je sterfbed en lees deze vijf punten..
Lees ook:Gewoon tevreden zijn maakt gelukkiger
Lees ook:Boeken tip: Mijn eerste lijk is gelukkig vers”
Lees ook:Hand in hand met de liefde van je leven sterven…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>