Haring Happen kan weer écht op 5 juni volgend jaar

Kun jij ook niet wachten tot de Hollandse Nieuwe er weer is? We zijn weliswaar nog druk met de pepernoten en de kalkoen, maar het doet je vast goed te weten wanneer je dé datum in je agenda kunt zetten! Komt ie aan:  woensdag 5 juni kun je weer haring kopen bij vishandels in Nederland. Dat duurt nog lang hè? Op 5 juni wordt het eerste vaatje nieuwe haring geveild op de visafslag in Scheveningen, zo heeft het Nederlands Visbureau vrijdag bekendgemaakt. Eind mei bevindt de haring zich in het juiste biologische stadium om tot maatje te kunnen worden verwerkt, zegt de vissector.Dat betekent dat de haring op dat moment voldoende vetreserves heeft opgebouwd en nog niet aan de voortplanting is begonnen. De gehele jaarvoorraad nieuwe haring wordt vervolgens in 6 weken tijd gevangen.
De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring bracht vorig jaar een recordbedrag van 95.000 euro op. De opbrengst daarvan wordt traditioneel aan een goed doel toegekend. Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot ‘Hollandse nieuwe’, oftewel 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten. In België en Duitsland, waar het haringseizoen eveneens op 5 juni van start gaat, worden er respectievelijk 15 en 100 miljoen weggehapt.

Lees ook:Wanneer is haring Hollandse Nieuwe?
Lees ook:Nieuwe haring vanaf 7 juni 2011 verkrijgbaar
Lees ook:De Nieuwe Haring….. nog even geduld
Lees ook:Hollandse nieuwe goed van vetopbouw!
Lees ook:Taco met haring en avocado (recept)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>