Wanneer is haring Hollandse Nieuwe?

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

 

Het haringseizoen begint dit jaar op 5 juni met de officiële veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring in Scheveningen. Vanaf die dag wordt de haring, vangst 2013, overal verkocht en worden tal van haringparty’s georganiseerd.

De vissector heeft deze startdatum gezamenlijk vastgelegd. Eind mei – begin juni bevindt de haring zich namelijk in het juiste biologische stadium om tot maatje te kunnen worden verwerkt. Dat betekent dat de haring op dat moment voldoende vetreserves heeft opgebouwd en nog niet aan de voortplanting is begonnen. De gehele jaarvoorraad Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen.

 

 

Lees ook:De Hollandse Nieuwe…. vanaf 8 juni 2010 volop verkrijgbaar!
Lees ook:De nieuwe haring vanaf 9 juni verkrijgbaar
Lees ook:De nieuwe haring komt eraan!!!
Lees ook:Nieuwe haringseizoen komt eraan!!!!
Lees ook:Haring Happen kan weer écht op 5 juni volgend jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>