De Hollandse Nieuwe…. vanaf 8 juni 2010 volop verkrijgbaar!

Voor de echte liefhebber is dinsdag 8 juni 2010 weer een dag om naar uit te kijken! Start van het seizoen met de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De Hollandse Nieuwe, vangst 2010, mag weer verkocht worden. Maar voordat je “em” naar binnen laat glijden, lees even verder, dan smaakt ie vast en zeker nog lekkerder……
Ieder  jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan.

In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

Lees ook:De nieuwe haring vanaf 9 juni verkrijgbaar
Lees ook:Wanneer is haring Hollandse Nieuwe?
Lees ook:Hollandse Nieuwe later dit jaar
Lees ook:Haringhappen: gezonde traditie?
Lees ook:Nieuwe haring vanaf 7 juni 2011 verkrijgbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>