Zeven keer waarom over Kerst

Gisteren kwam het onderwerp “kalkoen eten met kerst” op tafel. Waarom met kerst? Het antwoord zoek je op google en weg zijn je vraagtekens. Na de oorlog, maar eigenlijk bij ons pas vanaf de jaren ’60, zien we nieuwerwets eten opduiken, eerst bij de rijke mensen en daarna ook bij de arbeiders. Zalm bijvoorbeeld kennen we nog maar dertig à veertig jaar. Chocolade was vroeger ook onbekend bij gewone mensen, de bevrijders brachten daar verandering in. En in die trend naar modieuzer eten paste ook de kalkoen als kerstgerecht. We namen gewoon het menu over van Thanksgiving Day.

Zo kwam ik achter nog meer weetjes over kerstmis door HLN te bezoeken. Hoe zijn die tradities ontstaan? Zeven vragen en antwoorden over Kerstmis.

1. Waarom vieren we Kerstmis op 25 december?
We herdenken op 25 december de geboorte van Christus, maar het is heel waarschijnlijk dat die gebeurtenis op een andere datum plaats had. De Bijbel geeft immers geen precieze datering voor de geboorte van Christus. Het is best mogelijk dat Christus niet eens in december geboren werd. Uiteindelijk werd voor 25 december gekozen zodat de datum zou overeenkomen met de Romeinse festivals die de kortste dag van het jaar vierden.

2. Waar komt de kerstman vandaan?
De kerstman is gebaseerd op de persoon die wij als Sinterklaas kennen. De bisschop van Myra is de beschermheilige van de kinderen. Volgens een legende kon een man geen bruidschat voor zijn drie dochters betalen tot Sint-Niklaas goudzakken door zijn raam gooide. Wij verwelkomen Sinterklaas vandaag nog altijd op 6 december.

3. Waarom komt de kerstman langs de schoorsteen?
Na de Amerikaanse revolutie schreef Washington Irving in New York een satire over de populaire heilige uit Europa. Daarin kreeg de kerstman een hangbuikje en klom hij door de schoorsteen.

4. Waar komen de rendieren vandaan?
Op 23 december 1823 publiceerde de ‘Troy Sentinel’ een lang gedicht met de titel ‘The Night Before Christmas’. Daarin verplaatste de figuur uit de satire van Irving zich met een slee die getrokken werd door acht rendieren. De auteur was waarschijnlijk een professor die anoniem wilde blijven zodat hij niet geassocieerd werd met nonsens voor kinderen. De rendieren hadden ook namen, maar de beroemde Rudolph, met de rode neus, ontstond pas in 1939.

5. Waarom draagt de kerstman een rood pak?
De kerstman droeg voor het eerst een rood pak toen een cartoonist zich in 1869 baseerde op de satire van Irving. Maar het is dankzij Coca-Cola dat de kerstman consequent een rood pak draagt. Gedurende meer dan 30 jaar werd de figuur in een reclamecampagne van het frisdrankenconcern in het rood gekleed.

6. Waarom plaatsen we een kerstboom?
Deze traditie ontstond bij de Duitsers, maar het is dankzij de Engelsen dat we het vandaag overal doen. Koningin Victoria trouwde met de Duitse prins Albert. In zijn thuisland was het de traditie om een boom te versieren. Ter ere van hun koningin begonnen de Engelse burgers hetzelfde te doen.

7. Waarom sturen we kerstkaartjes?

Henry Cole had in 1840 geen tijd om al zijn vrienden een brief te schrijven. Daarom liet hij een speciale kaart ontwerpen met een kerstboodschap. Drie jaar later bestelde hij duizend exemplaren en begon hij de kaarten door te verkopen.

Lees ook:Ach…de Coca-Cola Kerstman is niet meer…
Lees ook:Paleis Het Loo rond Kerstmis weer feestelijk ingericht
Lees ook:Wat is jouw “kerstschat?”
Lees ook:Te veel vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker
Lees ook:Prinsjesdag gaat met veel ritueel gepaard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>