Te veel vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker

Oh, oh, wat hebben wij vanavond heerlijk gegeten zeg! Runderlende! Aanbraden, half uurtje in de oven en je hebt het lekkerste stuk vlees ooit!  Helaas niet iets om dagelijks, wat zeg ik wekelijks te nuttigen. Uit een studie van de van de Belgische Hoge Gezondheidsraad blijkt namelijk dat het verhoogt de kans op dikkedarmkanker verhoogt. De raad adviseert om niet meer dan 500 gram vlees of vleeswaren per week te eten. Gemiddeld eten Belgen 640 gram vlees per week.

 

Het minder eten van vlees kan de kans op kanker met 10 tot 20 procent terugdringen, aldus de studie. Een uitzondering is er voor gevogelte; kip of kalkoen kan wel.

Het draait om het pigment heemijzer, dat met name in rood vlees zit. ,,Dat stimuleert de vorming van schadelijke verbindingen en zou daarom darmkanker bevorderen”, aldus Stefaan De Smet van de vakgroep Dierlijke Productie UGent tegen de Vlaamse omroep.

Vlees levert belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, zink, eiwitten en B-vitamines. Je hoeft vlees, inclusief rood vlees, daarom niet te laten staan. Het Voedingscentrum adviseert om niet elke dag rood vlees te eten en te variëren met wit en rood vlees, vleeswaren, ei, vis en vleesvervangers. Drie maal in de week rood vlees eten is ruim voldoende. Vooral vleesliefhebbers zijn geneigd om naast een dagelijks portie rood vlees ook te grote porties vlees te nemen. De aanbevolen hoeveelheid vlees voor een volwassen persoon is 100 tot 125 gram per dag. Dit is inclusief vleeswaren die op de boterham wordt gedaan.

Lees ook:Rood vlees verhoogt kans op overlijden
Lees ook:Meer vlees eten voor spierbehoud
Lees ook:Minder kans op darmkanker
Lees ook:Is vegetarisch eten altijd de gezondste oplossing?
Lees ook:Kabeljauw met tomaatjes uit de oven (recept)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>