Is vegetarisch eten altijd de gezondste oplossing?

Veel mensen vragen zich af of vegetarische voeding wel gezond is. Vlees, vis en gevogelte zijn immers belangrijke leveranciers van ijzer, B-vitamines en eiwit. Oordeel zelf, de Daily Mail zette veel voorkomende gezondheidsproblemen voor je op een rijtje:
1) Artritis
Hebben het meeste kans: vleeseters

Reumatische artritis is een gevolg van het immuunsysteem dat gewrichten aanvalt, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Vijf of meer keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op artritis. Wie elke dag vlees eet, heeft zelfs dubbel zoveel kans dan wie slechts twee keer per week rood vlees at.

De reden ligt bij de stoffen in het vlees zelf. Collagenen zetten het immuunsysteem in werking, het vele ijzer hecht zich dan weer aan de gewrichten, wat schade veroorzaakt.

2) Galstenen
Hebben het meeste kans: vleeseters

Galstenen worden gevormd als de gal in de galblaas stenen vormt, in plaats van vloeibaar te blijven. Een pijnlijke aandoening die ertoe kan leiden dat de galblaas moet verwijderd worden, als dit onbehandeld blijft.

Een mogelijke oorzaak is het verzadigde vet in het vlees. Uit onderzoek bij 45.000 mannen bleek dat mannen die veel vlees aten 18 procent meer risico liepen op galstenen dan wie meer groenten en onverzadigde vetten at. Die laatste houden de insuline op peil, wat de vorming van galstenen tegengaat.

3) Tanderosie
Hebben het meeste kans: vegetariërs

Groenten als courgettes, paprika’s, uien en aubergines veroorzaken tanderosie doordat de aanwezige zuren in aanraking komen met de tanden. Ook fruit is redelijk zuur en kan de tanden aantasten.

Geroosterde groenten zijn slechter omdat de hoge temperaturen een chemische reactie op gang brengen die de zuurtegraad nog verhoogt.

4) Alzheimer
Hebben het meeste kans: vleeseters

Alzheimer staat in verband met ‘hoopjes’ proteïnen die gevormd worden in het brein. Antioxidanten, vitamines en polyfenolen (een stof in planten) zou beschermen tegen die hoopjes.

Wie ‘mediterraans’ eet (relatief weinig vlees) heeft 48 procent minder kans om geheugenproblemen te ontwikkelen. Wie zijn vleesconsumptie vermindert en meer groenten, fruit en granen eet, ziet de kans op milde geheugenproblemen met een derde dalen.

5) Osteoporose
Hebben het meeste kans: vleeseters

Osteoporose treft ongeveer een op drie vrouwen en een op twaalf mannen. Dierlijke proteïnen, vooral van rood vlees, hebben een slechte invloed op de botten door de zuurresten die ontstaan bij de vertering ervan. Die zuren moeten gecompenseerd worden met mineralen als calcium, zoals in groene bladgroenten.

6) Depressie
Hebben het meeste kans: vegetariërs

Het tekort aan vitamine B12, gevonden in vlees en zuivel, kan milde neurologische problemen veroorzaken, zoals mood swings en depressie. B12 is nodig voor celgroei en zenuwfuncties. Slechts enkele sneetjes vlees per dag is voldoende om je (kleine) noodzakelijke portie binnen te krijgen. Maar wie niet aan die portie per dag komt, riskeert depressieve buien, vermoeidheid en geheugenstoornissen.

7) Spieratrofie
Hebben het meeste kans: vegetariërs

Afname van spierweefsel is een neveneffect van een dieet arm aan proteïnen. Zij helpen immers mee de spieren opbouwen en in standhouden. Goede bronnen van proteïnen zijn vleesvervangers als quorn, tofu en seitan en groenten als bonen en broccoli. Ook rijst en pindakaas bevatten veel proteïnen.

8) Voedselvergiftiging:
Hebben het meeste kans: vleeseters

De meeste gevallen van voedselvergiftiging zijn gelinkt aan zuivel, schaaldieren, ongewassen salade, rood vlees en gevogelte. Vooral rauw rood vlees is een bron van gevaarlijke organismen als E.coli, salmonella en campylobacter.

Het vlees in een afgesloten bak onderaan de koelkast bewaren zodat er geen ander voedsel of vocht aankan, is een goed begin. De handen wassen voor je met rauw vlees in aanraking komt ook.

Bron: HLN

Lees ook:Onderzoek wijst uit: ‘Vegetariërs leven iets langer’
Lees ook:Minder kans op darmkanker
Lees ook:Rood vlees verhoogt kans op overlijden
Lees ook:Trend: mensen eten meer groenten en minder vlees & vis
Lees ook:Te veel vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>