Slecht nieuws over jeugd geeft 50-plusser beter gevoel

Wie kent het verschijnsel niet: zeueren over de andere om jezelf wat omhoog te praten. Nou, zo werkt het dus ook tussen jong en oud blijkt nu. Mensen van 50 jaar en ouder krijgen namelijk een beter zelfbeeld wanneer ze negatief nieuws lezen of jongeren, zo blijkt uit onderzoek van de Zeppelin University in Friedrichshafen. Aan het onderzoek deden 98 mensen mee tussen de 55 en 60 jaar oud en 178 mensen tussen de 18 en 30 jaar oud. Ik hou er wel een klein beetje een zuurpruimgevoel aan over, jullie niet? Je hoort iemand met heel veel rimpels kraken “de jeugd van tegenwoordig toch ook…”De proefpersonen kregen op een computer artikelen te lezen, daarbij werd verteld dat ze geen tijd genoeg hadden om alles te kunnen lezen. Ze moesten de voor hen interessante artikelen eruit kiezen.
Elk artikel ging over een bepaald persoon, maar er waren van elk artikel twee versies: een met een positief en een met een negatief eind. De proefpersonen kregen maar één van de twee versies aangeboden. Ouderen kozen vooral negatieve artikelen over jongeren. Bij artikelen over mensen van hun eigen leeftijd lieten ze geen voorkeur zien voor positieve of negatieve verhalen.
De jongeren hadden geen interesse in verhalen over ouderen, ongeacht of ze positief of negatief waren. Over mensen van hun eigen leeftijd lazen zij het liefst de positieve verhalen.
Achteraf moesten de deelnemers een vragenlijst invullen om hun zelfbeeld te meten. Jongeren lieten geen verandering in zelfbeeld zien na het lezen van de artikelen. De ouderen wel; hoe meer negatieve verhalen over jongeren zij hadden gelezen, hoe beter hun zelfbeeld was.
Ondanks het feit dat alle proefpersonen Duits waren, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat het resultaat ook geldt voor andere landen waarin jongeren worden gezien als belangrijk voor de maatschappij en ouderen in een wat negatiever daglicht staan. Ouderen weten dit en daarom geeft het hun zelfvertrouwen een opkikker, wanneer ze iets negatiefs lezen over jongeren.

Lees ook:58% van de Nederlanders chagrijniger dan gezond voor hen is
Lees ook:Geheugentest kan je vijf jaar ouder laten voelen
Lees ook:Stofje in cacao goed voor het geheugen van vijftigers en zestigers!
Lees ook:Oudere mensen hebben meer last van afleiding
Lees ook:Jeetje! Ik ruik gewoon dat jij oud bent!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>