Stofje in cacao goed voor het geheugen van vijftigers en zestigers!

Schermafbeelding 2014-10-27 om 18.44.13Als vijftigers en zestigers regelmatig een drankje drinken met antioxidanten die van nature voorkomen in cacao, presteren ze relatief goed bij geheugentesten. Jammer dat het voorstel niet is om iedere dag een reep chocola te eten, niet? Hun geheugenprestaties zijn na het speciale dieet ongeveer vergelijkbaar met mensen die drie decennia jonger zijn. Dat is nogal wat! Ik zou maar heel snel starten met dat drankje dan!  Bij het onderzoek moesten 37 proefpersonen tussen de 50 en 69 jaar gedurende een periode van drie maanden dagelijks een speciaal drankje achteroverslaan.
Bij sommige deelnemers bevatte het mengsel zogenoemde flavanoïden uit cacao. Dit zijn bittere stoffen waarvan al eerder is aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op de vorming van hersenverbindingen bij muizen.  Andere deelnemers aan het experiment kregen dagelijk een drankje voorgeschoteld waarin deze flavanoïden niet of nauwelijks voorkwamen. Na drie maanden maakten alle proefpersonen een geheugentest op de computer waarbij ze gezichten en specifieke locaties moesten onthouden.
De ouderen die dagelijks flavanoïden uit cacao hadden genuttigd scoorden gemiddeld 25 procent beter dan de proefpersonen die deze stoffen niet binnen hadden gekregen.  POok bleek uit hersenscans dat specifieke delen van de hippocampus (een hersengebied dat is betrokken bij het geheugen) bij hen beter functioneerden.
Lees het gehele artikel hier.

Lees ook:Cacao houdt brein gezond
Lees ook:Geheugentest kan je vijf jaar ouder laten voelen
Lees ook:Oudere mensen hebben meer last van afleiding
Lees ook:Voorkom Alzheimer met…een reep chocola!
Lees ook:Slecht nieuws over jeugd geeft 50-plusser beter gevoel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>