Opa en oma: dé kinderopvang van 2013

Schermafbeelding 2013-06-13 om 16.35.10Jullie passen als je kleinkinderen hebt, vast wel eens op. Maar is dat dan voor het ‘leuke’? Of is het noodzaak? Want voor veel jonge ouders geldt dat ze opvang op een kinderdagverblijf niet meer kunnen betalen. Ruim 72 procent van de ouders brengt het kroost daarom regelmatig naar de grootouders. Bij ruim een derde van de ondervraagden passen de grootouders wekelijks op. Hoewel de grootouders zelf ook een dagje ouder worden, zien zij het oppassen niet als een belasting. Slechts 16 procent van de grootouders zou stoppen met oppassen als de ouders de opvang anders zouden kunnen invullen.De financiën zijn overigens niet de enige reden om de grootouders in te schakelen. De meeste ouders vinden het naast goedkoper ook prettiger dat hun kind bij een familielid verblijft terwijl zij aan het werk zijn.
Ook wordt de flexibiliteit van de grootouders zeer op prijs gesteld. Net als met de kinderdagverblijven maken 7 op de 10 ouders ook afspraken met de grootouders over de opvoeding. Het vaakst worden er afspraken gemaakt over het slapen (81%), de voeding (78%) en TV kijken (27%). De meeste grootouders zetten zich belangeloos in voor hun (klein)kinderen. Slechts 8% van de ouders geeft opa en oma geld voor hun verdiensten. In 68% van de gevallen geven de ouders een kleine attentie voor hun verdiensten, in de rest van de gevallen worden de grootouders mondeling (58%), of op een andere manier (11%) bedankt voor hun inzet. Slechts in 1 procent van de gevallen worden de grootouders helemaal niet bedankt.

Lees ook:Handboek voor grootouders op de commode
Lees ook:Opa en oma bijzonder fijn voor financiën moderne gezinnen
Lees ook:Grootouders passen steeds vaker op kleinkinderen door economische crisis
Lees ook:Opa’s en oma’s ondermijnen strenge opvoeding ouders
Lees ook:Opa’s en oma’s verwennen hun kleinkinderen veel te veel!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>