Gerestaureerde klassiekers Breakfast at Tiffany’s, Modern Times en Doctor Zhivago opnieuw te zien

image006-4EYE brengt in november en december drie digitaal gerestaureerde klassiekers in de filmtheaters: Breakfast at Tiffany’s (Blake Edwards, 1961), met Audrey Hepburn in een van haar beroemdste rollen, waarin ze afrekende met haar onschuldige imago; Modern Times (Charles Chaplin, 1936), waarin Chaplin zijn laatste rol als The Tramp speelde; en de tragische liefdesgeschiedenis Doctor Zhivago (David Lean, 1965), die vijf Oscars won.
Breakfast at Tiffany’s vanaf 14 november, Modern Times vanaf 19 december en Doctor Zhivago vanaf 26 december in EYE en de landelijke filmtheaters.

 

 

 


In 2013 is het twintig jaar geleden dat Audrey Hepburn overleed. In Breakfast at Tiffany’s (twee Oscars) speelt ze een van haar beroemdste rollen als de gewiekste manipulator Holly Golightly, die haar dates op charmante manier geld afhandig weet te maken. De digitale restauratie van Blake Edwards’ klassieker dateert van 2011 en werd uitgevoerd naar aanleiding van de 50e verjaardag van de film die in 1961 in première ging.
Verder is het in 2014 honderd jaar geleden dat Charles Chaplin het karakter The Tramp bedacht. In de korte film Kid Auto Races at Venice (1914) introduceerde hij het typetje dat door hemzelf ‘The little felllow’ werd genoemd. Modern Times wordt opnieuw uitgebracht als opmaat naar het Chaplin-jaar 2014. EYE streeft ernaar om elk jaar een Chaplinfilm aan zijn collectie toe te voegen.
Doctor Zhivago (vijf Oscars) wordt opnieuw uitgebracht op 4K als onderdeel van het programma ‘Ruskino 1913-2013: de vele gezichten van de Russische film’. De vertoonde restauratie van Dr. Zhivago uit 2009 is een verbeterde restauratie na een eerdere restauratie uit 2002.
Breakfast at Tiffany’s
Truman Capote schreef een roman over de fascinatie van een schrijver voor zijn buurvrouw, de extravagante Holly. Regisseur Blake Edwards was op zijn beurt gefascineerd door Capotes vertelling. Het resultaat was Breakfast at Tiffany’s, ‘een volkomen ongeloofwaardige, maar uiterst meeslepende vlucht in de verbeelding’ aldus de New York Times. Hoofdrolspeelster Audrey Hepburn kreeg een Oscarnominatie voor haar vertolking van de gewiekste manipulator Holly Golightly.

Schrijver Paul Varjac (Georges Peppard) betrekt een appartement naast Holly Golightly, een New Yorkse ‘socialite’ die haar dates op charmante manier geld afhandig weet te maken. Ondanks zijn morele bezwaren voelt Varjac zich meteen aangetrokken tot de lichtvoetige Holly.
Audrey Hepburn is te zien in een van haar beroemdste rollen: die van de altijd charmante ‘good time girl’ met een voorliefde voor miljonairs, diamanten en wilde feestjes. Marilyn Monroe weigerde de rol, ze vond deze ‘te gewaagd’; Hepburn – voorzien van elegante sigarettenpijp en galahandschoenen – greep de kans om met haar onschuldige imago af te rekenen. En met succes, want het publiek omarmde de nieuwe Hepburn in de rol van Holly, die al te menselijke zwakheden tentoonspreidt: ze rookt, drinkt en is stijlvol manipulatief.
Vanaf 14 november in EYE, ’t Hoogt Utrecht, Filmhuis Den Haag, Plaza Futura Eindhoven en Cinema Oostereiland Hoorn
Modern Times
Chaplins komische aanklacht tegen de vervreemding die een kapitalistische samenleving teweegbrengt, leverde hem het verwijt op een communist te zijn. Hetgeen de maker ten stelligste ontkende. Niets anders dan amusement had de regisseur van The Immigrant, The Kid en The Gold Rush voor ogen gestaan.
Als in 1936 Modern Times van Charlie Chaplin in première gaat, staat de wereld op het punt van breken. Het is crisis, banken vallen om; tegelijkertijd raast de modernisering voort: in de wereld van staal, glas en beton worden efficiëntie en nuttigheid de maat der dingen.
Geen wonder dat de film uitgroeide tot het boegbeeld van kritiek op de geïndustrialiseerde samenleving, waarin vooral de kleine man aan de lopende band in de fabriek vermorzeld dreigt te raken tussen de altijd doordraaiende raderen. Dictators als Hitler en Mussolini verboden dan ook opvoering van de film: een stok tussen de spaken van de arbeidsproductiviteit was het laatste wat het zich op oorlog voorbereidende Duitsland en Italië konden gebruiken.
Afgezien van alle symboliek die Chaplin er al dan niet bewust in had gestopt, is zijn ‘story of industry’ vooral een geestige parodie; de scène waarin Chaplin met steeksleutel en al bekneld raakt in het raderwerk van de machines is klassiek geworden. De stille film – Chaplin had niet veel op met de komst van de talkies – werd voorzien van een door de regisseur zelf geschreven muzikale score, waarvan hij de uitvoering ook zelf dirigeerde.
Vanaf 19 december + in EYE, Filmhuis Den Haag, Plaza Futura Eindhoven, Filmschuur Haarlem en Cinema Oostereiland Hoorn

Doctor Zhivago
David Lean (Lawrence of Arabia) verfilmde Boris Pasternaks epos over liefde en lijden tijdens de Russische Revolutie. Na restauratie werd de tragische liefdesgeschiedenis van dr. Zhivago (Omar Sharif) en Lara (Julie Christie) in 1995 opnieuw uitgebracht. In ruim drie uur film passeert bijna een halve eeuw Russische geschiedenis de revue. De film won vijf Oscars, onder meer voor het camerawerk, de art direction en de muziek (Lara’s theme). Ook met Geraldine Chaplin en Klaus Kinski in bijrollen.
Doctor Zhivago werd in 2009 nog een keer gerestaureerd, nu digitaal (8K-scan), vanaf het originele 35mm-cameranegatief, met het oog op de viering van de 45ste verjaardag van de film in 2010. Door de voortschrijdende techniek kan het publiek nu opnieuw genieten van de rijke kleuren en diepte van de breedbeeldopnamen.
Vanaf 26 december + in EYE, Filmhuis Den Haag, Plaza Futura Eindhoven, Forum Images Groningen, De Lieve Vrouw Amersfoort, Filmschuur Haarlem en Cinema Oostereiland Hoorn

Lees ook:Bij Audrey Hepburn thuis – een must voor Audrey Hepburn-fans en food lovers
Lees ook:EYE brengt digitale restauratie uit van Hiroshima mon amour
Lees ook:De hel van ’63 opnieuw in bioscoop te zien
Lees ook:Zanger Andy Williams overleden
Lees ook:Hollywood-affaire Spencer Tracy en Katherine Hepburn verfilmd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>