Slechts één op tien ouders weet wat studerend kind kost

554Een derde Nederlandse ouders zet geen geld opzij voor studie kinderen….

Collegegeld, studieboeken, een laptop en de huur van een kamer; een uitwonende student heeft gemiddeld 13.000 euro per jaar nodig om rond te komen*. Uit onderzoek in opdracht van coöperatie DELA blijkt dat maar 9 procent van de ouders weet dat hun kinderen dit later nodig hebben om een jaar te kunnen studeren.

35 procent van de ouders denkt dat een studerend kind op kamers tussen de 7.500 en 10.000 euro per jaar kost.
22 procent denkt dat het tussen de 5.000 en 7.500 euro per jaar kost.
18 procent denkt dat het tussen de 10.000 en 12.000 euro per jaar kost.
10 procent denkt dat het tussen de 2.000 en 5.000 euro per jaar kost.
13 procent zorgt ook voor huisvesting kinderen
Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de ouders helemaal geen geld opzijzet voor de studie van de kinderen. De meerderheid doet dit wel (67%). Hoewel de meeste ouders dus niet weten welk eindbedrag nodig is, kunnen kinderen wel rekenen op financiële ondersteuning van hun ouders als ze straks willen studeren.

37 procent zet geld opzij en wil het volledige college- en boekengeld voor de hele studie betalen.
29 procent zet geld opzij en wil het college- en boekengeld voor het eerste jaar van de studie betalen.
13 procent zet geld opzij en wil het volledige college- en boekengeld en de kosten voor levensonderhoud en huisvesting voor de gehele studieperiode betalen.
Geld opzijzetten vanaf geboorte
De goede intentie van ouders blijkt ook uit het moment dat zij kiezen om te starten met geld opzijzetten. Het merendeel (52%) start hiermee bij de geboorte van het kind. En nog eens 10 procent begint hiermee wanneer hun kind naar de basisschool gaat. De belangrijkste reden om geen geld opzij te zetten is omdat gezinnen hier geen financiële ruimte voor hebben.

Zeven op tien ouders deelt financiële tegenvaller met kinderen
Nederlandse ouders doen ook hun best om kinderen voor te bereiden op hun financiële zelfstandigheid. Vrijwel alle ouders (92%) kiezen er bewust voor om kinderen niet altijd alles te geven wat ze willen. Daarnaast vindt 84 procent van de ouders het belangrijk dat de kinderen een bijbaan hebben, 78 procent betrekt kinderen bij het huishoudboekje en 70 procent deelt ook financiële tegenvallers om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Opvallend is dat ouders minder open zijn als het gaat om het studiepotje van de kinderen: 57 procent geeft geen openheid daarover.

Bewust aan de slag
Voor ouders die geld opzijzetten voor de toekomst van de kinderen zijn allerlei producten beschikbaar. Elk met een ander doel, risicoprofiel en rendement. Coöperatie DELA wil ouders helpen bij het maken van de juiste keuze om hun geld veilig te laten groeien. Zo zijn er verschillende mogelijkheden voor ouders die hun geld voor een lange tijd opzij willen zetten met als doel om het later in te kunnen zetten voor de studie van de kinderen. Om consumenten te helpen bij hun keuzeproces, hebben zij een vergelijker gemaakt.

Lees ook:Pensioen: ‘We zetten alleen geld opzij voor leuke dingen, niet voor levensonderhoud’
Lees ook:Ruim 80% Nederlandse jonge ouders heeft voogdij kinderen nog niet geregeld
Lees ook:We zijn aan het sparen voor later
Lees ook:Nederlanders niet op de hoogte van aansprakelijkheid kinderen
Lees ook:Opa en oma bijzonder fijn voor financiën moderne gezinnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>