Populaire light dranken niet zo onschuldig

Op Nu.nl stond het bericht dat Nederlanders verreweg de meeste light frisdranken drinken in Europa. Bijna een derde (30,7 procent) van alle frisdranken die wij drinken, is 'light'. Maar of dat nu zo'n gezonde gewoonte is, kun je betwijfelen als je het onlangs verschenen boekje  'Wat zit er in uw eten' er op naslaat. Letten op je calorieën is één ding, of het ook gezond is, is vers twee.Eerst nog even over de frisdranken. In de buurlanden België en Duitsland liggen de percentages op respectievelijk 27 procent en 15,8 procent. In de meer zuidelijke landen als Frankrijk en Spanje liggen de percentages op 15,3 procent en 13 procent. In totaal drinken Nederlanders jaarlijks ruim een miljoen liter frisdrank (2006), bijna 400.000 liter water, iets meer vruchtensappen en ruim 800.000 liter andere niet-alcoholische dranken, zoals ice tea en energiedrankjes. Een kleine rekensom leert vervolgens dat we dus met elkaar ruim 600.000 liter light-drankjes wegklokken.

Op de site van de uitgever van het boekje 'Wat zit er in uw eten' staat onder andere een waarschuwing over aspartaam, een toevoeging aan met name light producten, dat behoorlijk ziekmakend is. Heel veel klachten en kwaaltjes zijn terug te voeren op het vermatig gebruik van zoetstoffen als aspartaam. Of we dus 'trots' moeten zijn op onze enorme consumptie van light drankjes, valt te betwijfelen. Wie meer wil weten over alle (ongewenste) toevoegingen aan ons eten en drinken, zou hier eens verder moeten lezen.

Lees ook:Light drankjes zijn slecht
Lees ook:Tips om dagelijks meer water te drinken…. we drinken té weinig!
Lees ook:We eten met z’n allen minder fruit en meer chips dan vroeger
Lees ook:Allerbeste drank ter wereld is thee
Lees ook:Ha, tijd voor ontbijt! Tijd voor koffie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>