Verdubbeling aantal dementiepatiënten in 2050

Kom ik toch weer, met een feitje over dementie… Niet raar, zo een dag voor Wereld Alzheimerdag, maar wel heel erg schokkend. Het aantal mensen met dementie in Nederland zal namelijk in veertig jaar verdubbelen. In 2050 lijden dan een half miljoen mensen aan de ziekte. De kosten van dementie zullen (logischerwijs) in die tijd ook verdubbelen, naar een 7,5 miljard euro. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het World Alzheimer Report, een dag voor Wereld Alzheimerdag. Verdubbelen… Dat viel te verwachten natuurlijk, met de vergrijzing in aantocht, maar ik schrik toch wel behoorlijk van de cijfers als ze zo ineens zwart op wit staan. Dementie brengt (vooral voor de naasten) zoveel verdriet met zich mee…De onderzoekers waarschuwen in het rapport dat de kosten nog een stuk harder zullen stijgen als er geen mantelzorg zou zijn. Nu drukken behulpzame familieleden de kosten nog met 40%. De verwachting is dat er over veertig jaar minder mantelzorgers zijn, omdat meer vrouwen werken en vanwege de vergrijzing.
Alzheimer Nederland pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de 55 ziektes die onder de noemer dementie vallen. Wetenschappers zouden er namelijk van overtuigd zijn dat dementie op termijn te voorkomen, of misschien zelfs te genezen, zal zijn.

Lees ook:Kom in actie morgen op Wereld Alzheimer Dag
Lees ook:Drie keer zoveel Alzheimerpatiënten in 2050
Lees ook:Aantal mensen met dementie in 2030 verdubbeld
Lees ook:Stoppen met roken heeft op elke leeftijd grote voordelen
Lees ook:Narcissen planten voor Alzheimer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>