Darmen kunnen al van de leg zijn na één wijntje…

imagesOh, wat zijn we toch gek op dat glaasje wijn ‘s avonds, of dat glas bier. Maar…er zit ook een behoorlijk ‘keerzijde’ aan deze gezellige medaille. Zelfs een minieme hoeveelheid kan namelijk al schade opleveren, zo blijkt uit onderzoek van Elhaseen Elamin van de Universiteit Maastricht. Zelfs één glas bier of wijn kan al een negatief effect op de darmen hebben. Dus eeh…heb je last van je darmen, moet je misschien de oorzaak eens zoeken in dat wijntje dat je ‘s avonds inschenkt.Vrijwilligers kregen via een infuus alcohol, vergelijkbaar met één glas bier, toegediend in de twaalfvingerige darm. De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm vergrootte daardoor aanzienlijk. De gezondheidsgevolgen kunnen nefast zijn, omdat ziekteverwekkers zo makkelijker door de beschermlaag van de darm kunnen dringen en de kans op bacteriele infecties en celdood toeneemt. Het is vooral het afvalproduct van alcohol, de stof acetaldehyde, die een giftige uitwerking kan hebben op de cellen. Ook zullen ziektes als dikke darmkanker en leveraandoeningen zich makkelijker kunnen ontwikkelen.
Toch erkent onderzoeker Elamin dat het risico op kwalijke gezondheidsgevolgen niet altijd toeneemt. Wanneer men een biertje drinkt in combinatie met bepaalde vetzuren, beschermen deze vetzuren net de darmbarrière. “Het is uiteindelijk dus moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden.”

Nou…toch maar uitkijken dus!

Lees ook:Hoeveel kilocalorieën zitten er in alcohol?
Lees ook:Glas alcohol vermindert risico op dementie
Lees ook:Bier is gezond!
Lees ook:Opvallend: sneller bier drinken door soort glas
Lees ook:Zware drinkers hebben de helft minder kans op hartaanvallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>