Opvallend: sneller bier drinken door soort glas

Je krijgt toch af en toe de indruk dat echt alles onderzocht, nagekeken en uitgerekend wordt. Zo is nu bekend geworden dat de vorm van het bierglas mede bepaalt hoe snel iemand bier drinkt.  Dat blijkt uit onderzoek dat deze week verscheen in PLoS ONE. De 159 vrijwilligers die deelnamen aan hun experiment kregen frisdrank of bier ingeschonken in een recht glas, dat we kennen van frisdrank, of een glas dat naar boven toe in een bocht uitliep. Vervolgens moesten ze een computertest doen om te bepalen wanneer ze halverwege hun glas waren.

De deelnemers met een recht glas bleken zestig procent langer over hun biertje te doen dan de deelnemers met een gebogen glas, terwijl er bij de frisdrank geen verschil was. Wanneer de deelnemers een half glas bier voorgezet kregen, was er geen verschil tussen de twee soorten glazen. Het bleek bij de gebogen glazen ook moeilijker in te schatten wanneer men halverwege was. Wie daarin meer afweek van het daadwerkelijke midden dronk in het geval van bier ook sneller. Omdat er geen grote hoeveelheden werden geconsumeerd, sluiten de onderzoekers uit dat het effect van de alcohol na verloop van tijd de inschattingen verslechterde.

De onderzoekers denken dat glazen met een duidelijk gemarkeerd midden de drankconsumptie kunnen verlagen. Overigens sluiten ze niet uit dat de deelnemers sneller dronken uit de gebogen glazen omdat ze gewend waren hun bier daaruit te drinken, maar het lijkt hen niet aannemelijk dat dit heel het verschil verklaart.

Lees ook:Teveel frisdrank veroorzaakt jicht bij mannen
Lees ook:Twintig redenen om bier te drinken
Lees ook:Wijntje of biertje voorkomt broze botten bij vrouwen
Lees ook:Darmen kunnen al van de leg zijn na één wijntje…
Lees ook:Nederlanders drinken steeds vaker een alcoholvrij biertje …echt?!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Opvallend: sneller bier drinken door soort glas

  1. Sugel

    De proefpersonen kregen frisdrank of bier ingeschonken in een recht glas, dat we kennen van frisdrank, of een glas dat naar boven toe in een bocht uitliep. Vervolgens moesten ze een computertest doen om te bepalen wanneer ze halverwege hun glas waren. De deelnemers met een recht glas bleken zestig procent langer over hun biertje te doen dan de deelnemers met een gebogen glas, terwijl er bij de frisdrank geen verschil was. Wanneer de deelnemers een half glas bier voorgezet kregen, was er geen verschil tussen de twee soorten glazen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>